UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuoden 1756 asemakartan liitteen mukaan: tontti, jota kutsuttiin Sepäksi, kuului Henrik Stengrundille ja toinen Sepän tontti kuului Bergerille. Vuonna 1800 tontin 211 omisti porvari Hinr. Wästerling. Hänellä oli myös hieman peltoa, mutta hän oli köyhä.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1902 on Arvi Leikarin laatima muutospiirustus. Tontilla on asuinrakennus, jonka pääty on Kiviniemenkatua vasten. Rakennus oli paritupa, jossa oli tupa ja sali ja niiden välissä eteinen ja komero sekä kadun puolella tuvan vieressä päätykamari. Pitkä ulkorakennus on tontin perällä. Siinä oli neljä huonetilaa ja suunnitelman mukaan siihen lisättiin käymäläosa. Käymälä oli aikaisemmin ollut pieni erillinen rakennus ulkorakennuksen vierestä aidatun avonaisen tarhan vierellä. Asuinrakennusta oli tarkoitus korottaa. Asuinrakennuksen pääty on piirretty uusrenessanssiasuiseksi ja ikkunan yläpuolelle pieni kolmioaihe. Portti on piirretty korkeaksi ja siinä on yläpuu.

Vuodelta 1911 on Arvi Leikarin tekemä muutospiirustus. Tontin itärajalla oli asuinrakennus ja pohjoislaidalla ulkorakennus. Lisäksi portin pielessä, tontin Kiviniemenkadun puoleisella laidalla oli vielä pieni lautavaja. Asuinrakennuksessa oli muutoksen jälkeen kaksi huoneistoa, toisessa tupa ja kamari sekä eteinen ja kuisti. Toisessa oli huone, pieni keittiö ja eteinen. Aikaisemmassa vaiheessa toisen asunnon huone oli kuulunut samaan asuntoon kuin leivinuunillinen tupa ja pienempi huone. Rakennus sai muutoksessa jugendvaikutteiset ikkunanvuorilaudoitukset ja uuden aidan ja portin. Sekä portin että aidan yläosa koostui ristikkoruudutuksesta. Portti oli matala, eikä siinä ollut yläpuuta.

Tontilla tehtiin uudistuksia vuonna 1959. Asuinrakennus muutettiin ajan uudisrakentamista vastaavaan asuun. Kahden huoneen ja keittiön asuntoon tuli myös kylpyhuone. Rakennuksen toiseen päähän tehtiin lisäksi sauna ja keittiön taakse saatiin sopimaan kattilahuone. Keittiöön jäi vielä puuhella ja olohuoneeseen tehtiin takka. Rakennuksen ikkunat muutettiin mataliksi, kaksi ja kolmijakoisiksi standardi-ikkunoiksi. Samantyyppiset ikkunat tuli myös uudistetulle kuistille, joka muutettiin harjakattoisesta pulpettikattoiseksi. Saunan eteen tehtiin pieni kuisti. Samassa yhteydessä purettiin vanha karjasuoja, vajoja ja käymälän käsittänyt ulkorakennus ja tilalle rakennettiin paljon pienempi. Siihen tuli polkupyörävaja ja puuvaja.

Vuonna 1973 muutettiin osa asuinrakennuksen ullakosta lämpimäksi. Sinne tuli vaatehuone ja lämmintä varastotilaa. Samalla tehtiin uudet ullakon portaat kuistilta. Lisäksi muutettiin suihkuhuonetta.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, satulakatto. Muutettu 1959 asultaan ajankohdan tyylipyrkimysten mukaan, kuisti, kapea vaakalaudoitus ja aiempaa matalammat ikkunat.

Ulkorakennus
Peiterimalaudoitettu ulkorakennus vuodelta1959, jolloin perinteisen ulkorakennuksen tilalle tarvittiin polttoainevarasto ja pyöräsuoja.