UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontti oli vielä autio. Sen omisti suojelusmies Joh. Tibiander, joka omisti myös viereisen tontin numero 159.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1880 on muutospiirustus, joka koskee tontin pohjoispuolen asuinrakennusta Isomalminkadun varressa. Pihan puolelle haluttiin rakentaa lautakuistin paikalle laajennus, jolla saataisiin tilaa keittiölle. Keittiöön liitettiin myös aikaisemmat eteistilat, ja sinne muurattiin iso leivinuuni. Lisäksi rakennuksessa oli kaksi isoa ja kaksi pientä huonetta. Ikkunat olivat kuusiruutuiset ja klassistisesti kehystetyt. Tontin eteläpuoliskolla oli myös asuinrakennus ja itärajalla yhteinen ulkorakennus.

Vuonna 1893 tontin Isomalminkadun varressa olevan asuinrakennuksen omisti merimies Frans Malen. Malenin ulkorakennus oli tontin itärajalla. Tontin keskellä oli itä-länsi-suuntainen asuinrakennus, joka kuului merimiehenleski Wilhelmina Sjöroosille. Sjöroos halusi tehdä Malenin ulkorakennuksen kylkeen pienen pulpettikattoisen vajan. Vähän myöhemmin halusi Malenkin jatkaa omaa ulkorakennustaan parilla uudella pulpettikattoisella vajaosalla. Kadunvarren rakennuksesta on olemassa muutospiirustus vuodelta 1899, jossa Arvi Forsman on suunnitellut sille uusrenessanssihenkisen julkisivun.

Vuonna 1925 uusittiin tontin itärajalla olevaa ulkorakennusta. Vuonna 1933 Isomalminkadun varren asuinrakennuksessa olleet kaksi huoneistoa yhdistettiin. Vuonna 1955 rakennus muutettiin ajan hengen mukaiseksi omakotitaloksi, jonka ullakolle tehtiin kaksi pientä asuntoa.

Vuonna 1992 tehtiin uusi aita ja portti.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Vanhempi asuinrakennus, perusteellisesti muutettu vuonna 1955 (Helena Vainio) ajankohdan mukaisen omakotitalon näköiseksi, vaakalaudoitus, satulakatto

Ulkorakennus
Vaakalaudoitettu ulkorakennus.