UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontin omisti suojelusmies And. Korfvelin. Hän oli köyhä.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1894 on John Fredr. Lindegrenin laatima piirustus, joka koski ulkorakennuksen pystyttämistä tontille. Se tehtiin nykyisen ulkorakennuksen paikalle, ja siihen tuli navetta, lato ja lautavaja.

Alkuvuodesta 1907 Arvi Leikari teki muutossuunnitelman tontin rakennuksille. Asuinrakennuksessa oli kaksi huoneistoa. Isommassa oli leivinuunilla varustettu keittiö ja neljä huonetta, joista yksi oli hyvin pieni ja vailla tulisijaa. Toisessa asunnossa oli kaksi huonetta ja keittiö. Julkisivuihin ajateltiin pystylaudoitusta ja T-jakoisten ikkunoiden ympärille vuorilaudoitusta, joka oli jugendvaikutteinen. Se jäi kuitenkin toteuttamatta, sillä saman vuoden elokuulta oli uusi julkisivusuunnitelma, jossa ikkunoiden vuorilaudoitus on uusrenessanssihenkinen. Tässä suunnitelmassa on yhdessä katusivun huoneessa kaksi ikkunaa, kun edellisessä suunnitelmassa ikkunoita oli vain yksi. Toinen ikkuna jäi kuitenkin tekemättä. Ulkorakennuksen kylkeen tehtiin uusi käymäläosa. Ulkorakennuksessa oli ennestään kaksi hirsistä huonetta ja lautarakenteinen osa. Rakennuksen julkisivuun on piirretty kolme, ruutujaosta päätellen uutta ikkunaa.

Vuodelta 1926 on Leonard Kemppaisen tekemä muutossuunnitelma, jonka mukaan rakennukseen tehtiin uusi, koko rakennuksen korkuinen kuistiosa. Näin saatiin aikaisemmista huoneistoista isompi jaettua kahteen osaan. Vanha leivinuuni oli jo aiemmin korvattu pienemmällä puuhellalla. Uuteen huoneistoon ei tullut keittiön liettä lainkaan. Rakennuksen julkisivu oli piirustuksessa esitetty pystylaudoitetuksi ja ikkunan vuorilaudoitus oli tehty hyvin yksinkertaiseksi.

Vuodelta 1957 on suunnitelma, jossa jälleen ehdotettiin kahta ikkunaa samaan huoneeseen kuin niiden tekemistä aikaisemminkin oli suunniteltu. Huoneistoihin, joita edelleen oli kolme, tehtiin nyt pienet WC-tilat. Keittiöissä oli puuhellat, ja alun perin ilman keittopaikkaa olleeseen huoneistoonkin sellainen tehtiin. Vuonna 1968 tehtiin rakennuksessa sisäisiä muutoksia. Ikkunamuutosta ei vieläkään ollut toteutettu ja se oli taas mukana suunnitelmassa. Vuonna 1975 yhdistettiin kaksi huoneistoista, ja viimeksi tehty keittiö muutettiin saunaksi. Vuonna 1981 asuinrakennuksen tilat muutettiin yhdeksi asunnoksi. Saunan paikkaa siirrettiin jälleen. Ulkorakennukseen tehtiin autovaja. Suunnitelmat laati Markus Bernoulli.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus vuodelta 1884, pystylaudoitus, satulakatto, ulkoasu vastaa vuoden 1926 (Leonard Kemppainen) suunnitelman henkeä.

Ulkorakennus
Pystylaudoitettu ulkorakennus

Portti
Uusittu vuoden 1907 (Arvi Leikari) suunnitelmaa vastaavaksi.