UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1756 Jäärlän talon omisti Henrik Apuli. Vuonna 1800 oli omistajina suojelusmies Christ. Grönqvist, joka omisti puolet ja suojelusmies Joh. Gyldan, omisti toisen puolen. Omistukset jakautuvat siten, että Gyldanille kuului tontti 176. Hänellä oli talon lisäksi vähän peltoa ja niittyä.

Muutospiirustukset

Vanhin tonttia koskeva muutospiirustus on vuodelta 1889 ja sen on laatinut Johan Fredr. Lindegren. Tontilla oli ennen muutosta ollut neljä rakennusta. Asuinrakennus oli Kallivaheen varressa ja siinä oli kadun puolella kaksi huonetta ja pihan puolella uloke, jossa oli sisäänkäynti ja keittiö. Keittiössä oli leivinuuni. Kadun varressa oli myös toinen rakennus. Pihan perällä oli kaksi ulkorakennusta. Niistä toinen oli kellari, jonka päällä oli pieni rakennus. Nyt asuinrakennusta haluttiin jatkaa katusivulla kahdella huoneella. Pihan puolelle tuli siipi, joka yhdisti pihan perällä olleen rakennuksen ja kadunvarren rakennuksen. Uuteen osaan tuli keittiö, jossa oli leivinuuni. Pihasivulle tuli myös lautakuisti. Muutosten tieltä saivat väistyä toinen kadunvarsirakennus ja osa molemmista pihan perällä olleista rakennuksista. Pihalle tehtiin uusi ulkorakennus, jossa oli hirsinen navetta ja lautainen vaja, käymälä ja lato. Asuinrakennus sai kolmijakoisen uusrenessanssivuorauksen ja ristijakoiset ikkunat, sekä ulkorakennus pystylaudoituksen. Vuonna 1901 tehtiin pihan puolen kuistille keittiö.

Vuonna 1973 tehtiin muutoksia. Erillinen huone yhdistettiin viereiseen huoneistoon ja leivinuuni purettiin pois. Leivinuunin tilalle tehtiin pienempi puuhella, joka tosin sai rinnalleen myös sähkölieden. Toisessa asunnossa selvittiin edelleen puuhellalla. Molempiin asuntoihin tuli pienet WC-komerot.

Vuonna 1982 tehtiin ulkorakennukseen sauna ja takkahuone. Vuonna 1988 tehtiin katusivulle vanhantyyppinen korkea portti.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, myöhäisempi pihasiipi, katujulkisivussa pystylaudoitus vuodelta 1889 (John F. Lindegren), pihajulkisivussa peiterimalaudoitus, satulakatto

Ulkorakennus
Saumarimalaudoitettu ulkorakennus

Portti
Vanhantyyppiseksi tehty portti.