UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontti kuului suojelusmiehenleski Anna Grönqvistille.

Muutospiirustukset

Tontin vanhin muutospiirustus on vuodelta 1890, ja sen on laatinut John Fredr. Lindegren. Asuinrakennus oli paritupa, jonka keskellä oli leivinuunilla varustettu keittiö ja molemmin puolin kamarit. Kamarien litteät kaakeliuunit olivat nurkissa. Rakennuksessa ei ollut eteistä tai kuistia, vaan ulko-ovesta tultiin suoraan keittiöön. Rakennusta korotettiin ullakko-osasta ja se sai vuorilaudoituksen, joka oli kolmijakoinen, uusrenessanssivaikutteinen. Ikkunoiden kehyslaudoitukset olivat klassistiset. Tontilla oli lisäksi ulkorakennus tontin etelälaidalla. Siihen liittyi pieni lisäke tontin itärajalla ja myös länsipäässä oli pieni uloke, joka ilmeisesti oli käymälä. Katua vasten oli vielä pieni aittarakennus. Vuonna 1899 haluttiin asuinrakennuksen kadun puolen päädyn vuorilaudoituksesta tehdä hieman erilainen kuin aikaisemmassa suunnitelmassa. Piirustuksen laati Arvi Forsman.

Seuraava muutospiirustus on vuodelta 1901. Arvi Forsmanin suunnitelman mukaan oli tarkoitus tehdä kadun puolelle yksi huone lisää. Kaakeliuuni oli tarkoitus vaihtaa ilmeisesti peltiuuneiksi. Aitta piti purkaa pois. Ulkorakennus oli tämän piirustuksen mukaan kaksihuoneinen, siinä oli keskellä hirsiosa ja toisessa päässä lautavaja. Käymälä tehtiin nyt samaan riviin. Kaikkien kolmen oven päällä oli luukku. Rakennus oli esitetty pystylaudoitetuksi. Suunnitelma jäi ainakin asuinrakennuksen osalta toteutumatta.

Vuodelta 1902 on Forsmanin laatima uusi suunnitelma, joka koskee ulkorakennusta. Sitä haluttiin jatkaa niin, että sen pääty ylettyi kadulle asti. Tiloja saatiin navetan ja puuvajan lisäksi käymälä ja makasiini, joka korvaa tässä vaiheessa purettavan aitan. Ulkorakennuksen kadunpuoleiseen päähän oli tarkoitus tehdä valeikkuna.

Vuonna 1976 tehtiin asuinrakennuksen kuistille pieni WC. Vuonna 1981 tehtiin jälleen korjauksia. Navettaan tehtiin sauna, keittiö kalustettiin ja varustettiin ajanmukaiseksi ja huoneiden lämpöeristystä lisättiin. Katusivulle tehtiin uusi aita ja komea portti.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus vuonna 1890 (John Fredr. Lindegren), satulakatto.

Ulkorakennus
Peiterimalaudoitettu ulkorakennus.

Aita ja portti
Uusittu paikalla aiemmin olleen tyyppisiksi.