UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 oli Vähä-Sonkiksi kutsuttu talo 191 porvari Anders Fondénin omistuksessa. Hänellä oli yli tynnyrinala peltoa sekä riihi ja lato-osuus. Velkaa hänellä oli enemmän kuin talon kiinnitysarvo.

Palovakuutukset

Palovakuutus oli otettu vuonna 1878. Talon omisti silloin merimiehen tytär Erika W. Sjöroos. Asuinrakennuksen rakentamisesta ei vakuutuksen tekijän arvion mukaan ollut kulunut hyvin pitkiä aikoja. Samana vuonna se oli laudoitettu ja maalattu keltaisella öljymaalilla. Katto oli lautaa. Huoneita oli viisi, sali, kaksi kamaria, pakari ja eteinen. Rakennukseen kuului katettu porras. Kaakeliuuneja oli kolme ja lisäksi leivinuuni, johon liittyi rautahella. Rakennuksen alla oli holvattu kellari.

Ulkorakennus on hirttä, vanha mutta hyväkuntoinen. Sitä ei ole laudoitettu eikä maalattu ja sen katto on lautaa. Rakennuksessa oli navetta, talli, kaksi liiteriä ja luhtiaitta ruokatavaroita varten. Ajoporttiin liittyi pienempi portti jalankulkijoille. Portti oli maalattu keltaisella öljymaalilla.

Muutospiirustukset

Vuonna 1940 tehtiin rakennuksessa tulisijamuutos. Pohjapiirustuksesta selviää, että rakennus on paritupapohjainen. Isossa tuvassa oli leivinuuni. Päätykamarissa oli kaakeliuuni huoneen nurkassa, samoin kuin eteisen toisella puolella olevassa kellarinpäällyskamarissakin. Pieni eteiskamari haluttiin muuttaa keittiöksi.

Vuonna 1968 tehtiin tontille uusi portti. Portista tuli kuten edellinenkin, umpinainen ja päätykolmioon päättyvä. Uutta siinä oli portin auton mentävä leveys. Portti oli laudoitettu kapealla vaakalaudoituksella, ja siihen tuli sekä käyntiportti että postiluukku. Vuonna 1975 tehtiin ulkorakennuksen toiseen päähän sauna. Vanha puuhuone ja varastotilat muuttuivat löyly- ja pesu-, sekä pukuhuoneeksi ja kuivaushuoneeksi.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen peiterimalaudoitettu asuinrakennus, rakennettu mahdollisesti 1600-luvulla. Rakennettu uudelleen ilmeisesti 1800-luvun puolivälin tienoilla, avokuisti, satulakatto. Rakennuksen erikoisuutena kellarinpäällyskamari

Ulkorakennus
Pitkänurkkainen ulkorakennus ja luhti, lomalaudoitettu, ulkorakennuksessa taloustiloja, varastoja ja sauna

Portti
Umpiportti 1970-luvulta.