UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontin omisti suojelusmies And. Norrland. Muuta kiinteää omaisuutta hänellä oli vanha lato.

Palovakuutukset

Talo vakuutettiin vuonna 1862. Vakuutuksen ottaja oli kauppaporvari J. Ekman. Vanhankirkonkadun ja Vähäraastuvankadun kulmassa oli vinkkelirakennus, joka oli vanha, mutta hyväkuntoinen. Se oli maalattu punamullalla ja katettu lautakatolla. Huoneita oli kaksi salia, kaksi kamaria, pakari ja kaksi eteistä. Kaakeliuuneja oli neljä. Leivintuvassa oli leivinuuni ja liesi. Tontille pääsi Vanhankirkonkadun puolelta, rakennuksen läpi kulkevan porttikäytävän kautta. Vähäraastuvankadun puolella, asuinrakennuksen jatkeena oli ulkorakennus, joka oli vanha ja laudoittamaton, mutta punamullalla maalattu. Siinä olivat makasiini, navetta, lato ja talli.

Muutospiirustukset

Vanhin muutospiirustus on vuodelta 1897. Talon omisti silloin Amanda Nordling. Vanhankirkonkadun puolelle avattiin liikkeen pariovet, ja Vähäraastuvankadun varrelle tehtiin yksi uusi ikkuna. Rakennuksessa oli sileä pystylaudoitus ja kuusiruutuiset ikkunat, joissa klassistinen vuorilaudoitus. Porttikäytävään liittyvän portin toisesta portinpuoliskosta aukesi pieni käyntiportti. Rakennuksen ulkoasu vastasi 1700-luvun loppua ja 1800-luvun alkua.

Vuonna 1899 on Arvi Forsman laatinut muutospiirustuksen taloa varten. Tarkoituksena oli tehdä perusteellinen korjaus: uusi kivijalka, uusrenessanssivuorilaudoitus, uusi katto sekä rakentaa uusia keittiöitä ja sisäänkäyntejä pihan puolelle. Rakennukseen tuli kaksi huoneistoa, joista toisessa oli kolme asuinhuonetta ja yksi liikehuone, sekä eteinen ja keittiö, jossa leivinuuni. Toisessa asunnossa oli kolme huonetta ja pieni keittiö. Ulkorakennuksen tilat, joita oli kolme pariovin varustettua huonetta, olivat Vähäraastuvankatua vasten. Ne oli nyt erotettu palomuurilla asuinosasta. Katettu porraskäytävä puretaan, ja tilalle tulee portti.

Vuonna 1904 lyhennetään ulkorakennusosaa ja siihen rakennetaan pihan puolelle siipi, johon tulee vajoja sekä käymälä. Seuraavana vuonna tehdään ulkorakennusosassa pieniä muutoksia ja asuinrakennukseen uusi sisäänkäynti. Vuonna 1919 tehdään nurkassa olevaan liikehuoneistoon näyteikkunat ja myöhemmin avataan Vanhankirkonkadulle toinen liikkeen sisäänkäynti. Sen viereen tulee korkea ja kapea näyteikkuna.

Vuonna 1950 tehdään talousrakennusosaan sauna. 1961 suunniteltiin Vanhankirkonkadun puolen tilojen yhdistämistä yhdeksi myymälähuoneistoksi väliseiniä purkamalla. Samalla oli myös tarkoitus tehdä katusivulle suuret näyteikkunat. Muurit oli määrä purkaa, ja koko liikehuoneiston lämmitys hoitaa öljykamiinalla. Suunnitelma jäi kuitenkin toteuttamatta.

Seuraava suunnitelma on vuodelta 1974. Muutosten syynä oli WC- ja suihkutilojen rakentaminen sekä keittiöiden modernisointi. Myös osa kaakeliuuneista purettiin. Tässä yhteydessä poistettiin myös Vanhankirkonkadun puoleinen liikkeen ovi ja liikehuoneistoksi jäi kulmahuone sekä siihen liittyvä pieni huone.

Nykytilanne

Asuin-liikerakennus
Pitkänurkkainen asuin-, liike- ja ulkorakennus, korotus ja uusrenessanssivuoraus 1899 (Arvi Forsman), näyteikkunoita, satulakatto

Ulkorakennus
Laudoitettu ulkorakennus

Portti
Puuportti 1950-luvun tyyppiä.