UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Joki-Päiväsen tontin omisti vuonna 1756 Berglund-niminen kaupunkilainen. Vuonna 1800 tontti 248 kuului Polttimon osakkaille. Tonttia nimitettiin siinä vaiheessa Granniksi.

Muutospiirustukset

Tontin rakennuksista on muutospiirustus vuodelta 1888. Se on John F. Lindegrenin laatima. Tontilla on Vähäkoulukadun varrella asuinrakennus, jossa on Koulukadun suuntainen siipi. Vähäkoulukadun puolella rakennukseen liittyy rungoltaan kapeampi ulkorakennusosa. Pihalla on myös ulkorakennus, jossa on kaksi makasiinia ja kaksi puuvajaa. Molempia rakennuksia haluttiin laajentaa ja asuinrivin kanssa yhteen rakennetun ulkorakennuksen tilat muuttaa asuinhuoneiksi. Laajennus tuli kapeampirunkoisen osan kohdalle, pihan puolelle, ja siihen tuli kamari, eteinen ja leivintupa, jonka uuniin liittyi myös saunan kiuas. Tuvasta saunaosa oli erotettu keveällä väliseinällä. Asuinhuoneiksi muutettuihin tiloihin tuli kolme kamaria ja keittiö sekä eteinen. Pohjasta tuli luontevasti paritupa. Vanhan asuinosan kylkeen, kuistin viereen oli tarkoitus rakentaa vielä yksi uusi keittiö, mutta tästä hankkeesta luovuttiin. Sen sijaan tehtiin tämän paritupapohjaisen rakennusosan, toisen ison huoneen, tulisijaan keittomahdollisuus. Eteisen takana oli pieni kamari. Myös eteisessä oli kaakeliuuni. Koulukadun puoleisessa päässä oli päätykamari. Rakennuksessa pääsi sisäovien kautta kaikkiin tiloihin, joten asumiskäyttö ja huoneistojako saattoivat vaihdella olosuhteiden mukaan. Rakennuksen julkisivuvuoraus oli kolmijakoinen, ikkunat ristijakoiset ja niiden kehyslaudoitus klassistishenkinen. Piharakennuksen jatkeeseen tuli käymälä, navetta ja lato. Vuonna 1893 tehtiin tulisijamuutoksia ja vuonna 1898 yksi uusi sisäänkäynti. Vuonna 1903 olivat tulisijamuutokset jälleen ajankohtaisia. Lisäksi haluttiin poistaa yksi ikkuna.

Vuonna 1958 tehtiin muutoksia asuinrakennuksen itäosassa eli laajennetussa osassa. Leivintuvasta saatiin uuni purkamalla tilaa sekä keittiölle että WC:lle. Huoneistoon kuului lisäksi yksi iso huone. Toisessa huoneistossa oli niin ikään iso keittiö ja myös iso huone, kun kahden pienen huoneen välinen seinä purettiin pois. Samalla puretuksi tulivat myös molempien huoneiden uunit, mutta huoneistoon tehtiin uusi, entisiä kookkaampi lämmitysuuni.

Vuonna 1992 tehtiin korjauksia ja muutoksia asuinrakennuksen länsipäässä. Entinen keittiö uhrattiin saunalle ja peseytymistiloille. Keittiö siirrettiin ja varustettiin ajanmukaisesti. Tehtiin myös toinen WC. Ovien paikkoja siirrettiin ja kahden huoneen välille avattiin pariovet. Yksi tämän asunnon huoneista jätettiin liitettäväksi rakennuksen itäpään huoneistoon. Seuraavana vuonna oli vuorossa itäpään asunnon korjaaminen. Asuntoon tehtiin sauna ja uudet peseytymistilat. Keittiö varustettiin ajanmukaisesti ja muutamien ovien paikkoja siirrettiin.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, katujulkisivussa uusrenessanssivuoraus v. 1888 (John F. Lindegren), pihajulkisivussa alkuperäinen pystylaudoitus, satulakatto

Ulkorakennus
Lyhytnurkkainen ulkorakennus, pystylaudoitettu

Portti
Vanhan tyyppiseksi uusittu portti.