UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Bungiksi kutsuttu talo kuului 1756 Niilo Sorrénille. Vuonna 1800 Bungin omisti porvari Abraham Limnell.

Muutospiirustukset

Tontin rakennuksista on Arvi Tuomokosken laatima muutospiirustus vuodelta 1906. Tontilla on asuinrakennus, joka koostui kahdesta eri levyisestä osasta. Molemmissa oli huoneen ja keittiön asunto. Toisen asunnon keittiössä oli leivinuuni, toisessa pienempi keittiön liesi. Kuistia laajennettiin ja siitä saatiin molempiin asuntoihin oma sisäänkäynti. Tontilla ollut ulkorakennus korvattiin uudella, entistä vähän pienemmällä pulpettikattoisella. Siihen tuli käymälä ja kolme vajaa. Asuinrakennus sai vaakalaudoituksen, kuusiruutuiset ikkunat  ja vaatimattoman uusrenessanssihenkisen kehyslaudoituksen. Pappilan kadun varteen tuli korkea kolmiosainen portti.

Vuodelta 1909 on uusi Arvi Leikarin tekemä suunnitelma. Pihan puolelle tehtiin laajennus, johon tuli kaksi pientä keittiötä ja kaksi sisäänkäyntiä. Ulkorakennusta laajennettiin länsipäästä yhdellä huoneella ja lisäksi rakennettiin asuinrakennuksen ja ulkorakennuksen väliin kaksi uutta, ulkorakennukseen liittyvää huonetta. Asuinosan kuisti ja pihalla oleva erillinen käymälä purettiin. Asuinrakennuksessa leivinuunin paikka siirtyi uuteen keittiöön. Lisäksi entisestä eteiskamarista tuli keittiö, kun siihen saatiin vähän lisää tilaa seinien paikkoja muuttamalla.

Vuonna 1978 tehtiin asunnossa uudistuksia. Tilat yhdistettiin 81 m2 asunnoksi, johon tuli neljä huonetta ja keittiö. Taloon tehtiin myös vanhan mallinen portti. Vuonna 1981 tehtiin pihasiipeen sauna ja pukuhuone sekä varasto ja autokatos. Yhden varaston ja ruuman osuus purettiin. Vuonna 1987 tehtiin pihasiipeen katoksen paikalle laajennus. Muutossuunnitelmat laati Jukka Koivula.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhyt- ja pitkänurkkainen asuinrakennus, vaakalaudoitus, satulakatto, jugendhenkinen ulkoasu 1909, Arvi Forsman

Ulkorakennus
Pystylaudoitettu ulkorakennus

Portti ja aita
Uusittu Arvi Forsmanin suunnitelmassa 1909 olleen kaltaiseksi.