UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Talon omisti vuoden 1756 kartan liitteen mukaan Maria Spik ja vuoden 1800 veroluettelon mukaan suojelusmies Thom. Telenius ja vanha loinen Anna Spijk. Spijkillä oli myös vähän peltoa.

Muutospiirustukset

Tontin rakennuksesta on Arvi Forsmanin laatima muutospiirustus vuodelta 1903. Asuinrakennuksessa oli ennen muutosta ollut yksi huoneisto, joka oli käsittänyt keittiön, kamarin ja salin sekä huoneen, joka oli toiminut erillisenä asuntona. Sen sisäänkäynnin edessä oli erillinen pieni lautakuisti. Isomman asunnon sisäänkäynnin edessä oli myös ollut kuisti. Nyt haluttiin pihan puolelle rakentaa kaksi uutta keittiötä ja sisäänkäyntiä. Samalla aikaisemman pienen kamarin ja keittiön välinen seinä purettiin. Uusiin huoneistoihin tuli molempiin keittiö ja huone. Rakennusta korotettiin ullakko-osuudella ja se sai kolmijakoisen uusrenessanssivuorauksen ja T-jakoiset ikkunat. Julkisivun jatkoksi tuli uusi portti, jossa oli erillinen käyntiportti. Pihan perällä olevaa ulkorakennusta laajennettiin myös uudella karjasuojaosalla tontin itärajalla olevan siiven asunnon laajennuksella. Aikaisemmin siinä oli ollut hellahuone, mutta nyt siihen saatiin huone ja keittiö.

Vuodelta 1931 on Kaino Karin laatima muutospiirustus, jonka mukaan toista keittiötä laajennettiin. Koska asuinhuoneen pihanpuoleinen ikkuna jäi laajennuksen alle, muutettiin huoneen katusivun ikkuna entistä leveämmäksi. Sitomomestari Onni Harpion omistamassa talossa oli edelleen kolme huoneistoa. Vuonna 1953 tehtiin piharakennukseen sauna. Talon omistajana oli edelleen Onni Harpio.

Vuonna 1976 asuinrakennuksessa tehtiin muutoksia. Siihen tuli kolmen huoneen ja keittiön asunto, johon tehtiin myös ajanmukaiset peseytymistilat. Suunnitelmat laati Markus Bernoulli, kuten seuraavatkin muutospiirustukset. Vuonna 1980 otettiin rakennuksen ullakkotiloja asuinkäyttöön.

Vuonna 1982 tehtiin ulkorakennuksen asuinosasta toimisto. Siihen liitettiin myös osa entisiä ulkorakennuksen tiloja.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, katujulkisivussa uusrenessanssivuoraus vuodelta 1903 (Arvi Forsman), pihajulkisivussa peiterimalaudoitus, katujulkisivun leveä ikkuna vuodelta 1931.

Pihalla oleva asuin- ja ulkorakennus
Pystylaudoitettu asuin- ja ulkorakennus

Autokatos

Portti
Umpiportti 1970-luvulta