UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 talo kuului entiselle maanviljelijälle Matti Wilénille. Hänellä oli myös pieni pelto, niitty ja navetta.

Palovakuutus

Palovakuutuksen otti vuonna 1894 räätäli C. M. Kjenberg. Tontilla oli kaksi rakennusta: asuinrakennus pohjoisrajalla joen rannalla ja leipomorakennus etelärajalla. Asuinrakennus oli vanha ja huonokuntoinen, ja siinä oli eteinen, sali, kolme kamaria ja yksi kamari, jota ei ollut vielä kalustettu. Rakennuksessa oli seitsemän kuusiruutuista ikkunaa. Ulkopuolinen portaikko oli katettu. Ulko-ovet olivat pariovia. Sisäovet, joita oli neljä, olivat puoliksi läpinäkyviä peiliovia. Kaakeli-ikkunoita oli neljä: kolme ruskeaa lasitettua ja yksi lasittamaton. Savupiippuja oli kolme.

Toinen rakennus oli vanha ja huonokuntoinen. Se koostui salista, keittiöstä ja ruokasalista. Keittiön liedessä oli leivinuuni. Rakennuksessa oli yksi kuusiruutuinen, nelikulmainen ikkuna. Rakennuksessa oli kaksi paneloitua ovea ja yksi puoliksi peilattu peiliovi.

Vuonna 1883 tehtiin uusi vakuutuskirja. Talon omisti nyt neiti Sofia Himmelroos. Pohjoisen puoleinen asuinrakennus oli nyt hyvässä kunnossa. Se mainittiin osin entisinä aikoina, osin samana kesänä rakennetuksi. Rakennus oli vielä osaksi laudoittamaton, mutta osaksi öljymaalilla maalattu. Katto oli peltiä. Huoneita oli nyt kuusi asuinhuonetta, kaksi keittiötä, eteinen ja pihan puolella pitkänomainen, lasiseinäinen ja peltikattoinen veranta. Kaakeliuuneja oli kuusi, ja lisäksi oli kaksi keittiön liettä, joissa oli hella. Kesän aikana oli rakennukseen tehty yksi kamari ja kaksi keittiötä sekä veranta lisää. Rakennus oli korotettu osaksi hirsillä, osaksi laudalla, varustettu koristelistoilla, katettu pellillä, tehty kivijalka, lattiat, välikatot ja kaikki ovet, ikkunat ja tulisijat. Huoneet oli lisäksi tapetoitu ja maalattu.

Toinen rakennus oli edelleen laudoittamaton, maalaamaton ja harjakattoinen. Rakennuksessa oli hirsirakennus, kaksi asuntolaa, sali ja leipomon huone. Hirsirakennus oli uusi, ja rakennusta oli myös korjattu. Tontin länsiosaan oli lisätty ulkorakennus, joka oli osittain hirsinen ja osittain lautarakenteinen. Se oli rakennettu vuonna 1864 ja katettu laudoilla. Myös ajotie ja tontin ympärillä oleva aita oli vakuutettu.

Muutospiirustukset

Tontista on olemassa muutospiirustus vuodelta 1883, jolloin palovakuutus uusittiin. Pihan puoleiseen leipomon myymälään lisättiin ikkuna.

Vuodelta 1891 on John Fredr. Lindegrenin laatima muutospiirustus, josta selviää, että tontilla on edelleen kolme rakennusta, asuinrakennus joen varressa ja tontin etelärajalla kaksi muuta rakennusta. Muutoksen yhteydessä asuinrakennusta laajennettiin. Pihan puolelle tehtiin iso kuisti, jossa oli kaksi sisäänkäyntiä ja pieni keittiö sekä toinen pienempi kuisti. Rakennusta jatkettiin länsipäästä pienellä keittiöllä ja kamarilla. Osa tulisijoista siirrettiin rakennuksen ulkoseiniltä keskemmälle. Muutoksen jälkeen rakennuksessa oli kolme huoneistoa: isoimmassa kaksi huonetta, eteinen ja pieni kamari sekä keittiö, toisessa huone, keittiö ja pieni kamari ja kolmannessa isohko huone. Rakennus sai uusrenessanssihenkisen vuorilaudoituksen. Se oli kolmijakoinen ja voimakkailla listoilla ja pilastereilla jäsennelty. Ullakkokerroksessa oli ikkunoita, kasettijako ja profiloidut konsolit. Nelijakoisten ikkunoiden listoituksen yläosassa oli lista-, konsoli- ja nappula-aiheita. Pihan puolella oli laudoitus yksinkertaisempaa. Iso kuisti oli lasitettu vinoruutuisilla ikkunoilla.

Vuonna 1911 ulkorakennuksen kylkeen rakennettiin uusi käymälä vanhan tilalle. Rakennuksessa oli kaksi huonetta, joista toinen oli tehty hirsistä. Vuonna 1929 leipomorakennusta oli tarkoitus muuttaa; nyt uunia oli tarkoitus suurentaa leipomoa varten. Rakennusta myös korotettiin. Toiseen päähän jätettiin ulkorakennus ulkorakennuksineen.

Vuonna 1975 tehtiin muutoksia seurakunnan kerhotilana toimineeseen rantarakennukseen. Väliseiniä purkamalla rakennus muutettiin asunnoista kokoustilaksi, jossa oli kerhohuone ja pieni keittiö. Rakennuksen toiseen päähän jätettiin pieni huone ja keittokomerohuoneisto.

Vuonna 1996 tehtiin korjaustöitä joen varrella sijaitsevan rakennuksen palovahingon vuoksi. Samaan aikaan muita rakennuksia kunnostettiin ja muutettiin. Jokirantainen rakennus säilytettiin seurakunnan kokoontumispaikkana. WC- ja keittiötilat päivitettiin. Kuistin ovet ja ikkunat vaihdettiin vanhaan tyyliin. Myös leipomorakennukseen tehtiin asianmukaiset wc-tilat. Pihamökkiin asennettiin wc- ja keittiötilat. Tilat otettiin käyttöön vesikattoa myöten. Keittiötilan yläpuolelle lisättiin parvi. Joen varrelle suunniteltiin vanhan tyylinen portti.

Remontin suunnitteli Markus Bernoulli.

Nykytilanne

Joenrantarakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus, pystyrimalaudoitus pihajulkisivussa, harjakatto, nykyisin seurakunnan kerhotilana käytössä

Tontin eteläreunalla sijaitseva ulkorakennus
Pitkittäinen ulkorakennus, kattovuoraus, käytetään leipomona tms.

Ulkorakennus
Pystylaudoitettu ulkorakennus

Portti
1910-luvun alkupuolella yleistynyttä tyyppiä.