UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1756 Enwallan tontin omisti Bergsténin leski. Tontin 48 omisti vuonna 1800 kontrahtirovasti Sacklenius.

Muutospiirustukset

Arvi Forsmanin laatima muutospiirustus on vuodelta 1900. Se koskee tontin kadunvarsirakennusta sekä tontin keskellä olevaa pohjois-eteläsuuntaista rakennusta. Tontilla on lisäksi yksi itä-länsisuuntainen rakennus sekä tontin pohjoisrajalla oleva rakennus. Kadun varren asuinrakennus koostui eri-ikäisistä ja levyisistä osista, mutta nyt rakennusta laajennettiin niin, että siitä tuli yksi pitkä ja leveärunkoinen rakennus. Keittiöitä rakennuksessa oli kaksi, sisäänkäyntejä kolme ja erikokoisia lämmitettäviä asuinhuoneita seitsemän. Pitkän, pohjois-eteläsuuntaisen rakennuksen pohjoispäähän lisättiin yksi keittiö ja kamari ja pihasivulle kaksi kuistia. Kadunvarsirakennus sai kolmijakoisen uusrenessanssivuorauksen ja nelijakoiset ikkunat sekä kehyksekseen listat, joissa on sekä lehtisahattuja että kaiverrettuja koristeita ja sorvattuja nuppeja. Pitkän, kapean asuinrakennuksen julkisuvut ovat pystylaudoitetut. Ikkunoiden kehyslistoitus on yksinkertaisempi kuin kadunvarsirakennuksessa.

1904 tehtiin pitkässä rakennuksessa tulisijamuutos, jolla saatiin yhdestä kamarista keittiö, ja samalla uusi huoneisto. Vuodelta 1907 on suunnitelma kadunvarsirakennuksen jatkamisesta huoneen, keittiön ja eteisen osalla. Vuonna 1912 tehtiin tontin keskellä olevaan rakennuksen eteläjulkisivulle pieni laajennusosa, jonka johdosta paritupapohjaisen rakennusosan eteisestä saatiin keittiö. Keittiön eteen tuli pieni kuisti. Pihan perällä ollutta ulkorakennusta laajennettiin. Ulkorakennuksen ikkunoiden ja ovien jugendtyylisen listoituksen suunnitelman on laatinut Isak Hj. Jokinen.

Vuonna 1980 purettiin tontin keskellä ollut itä-länsisuuntainen asuinrakennus ja tontin perällä ollut ulkorakennus. Tilalle tehtiin uusi omakotitalo. Suunnitelmat laati Eero O. Kari.

Vuonna 1997 aloitettiin kadunvarressa olevan rakennuksen perusteellinen korjaus. Kadunvarsirakennuksesta tuli yksi asunto. Pihalle tehtiin uusi ulkorakennus, johon tuli sauna ja kattilahuone sekä varastotiloja. Suunnitelmat laati arkkitehti Timo Tuomola.

Nykytilanne

Kadun varren rakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, satulakatto, kadun puolella uusrenessanssivuoraus (Arvi Forsman 1900), rakennusta jatkettu 1907

Pihalla oleva asuinrakennus
Lyhyt- ja pitkänurkkainen, pystylaudoitettu satulakattoinen asuinrakennus, jatkettu 1900

Ulkorakennus
Uudisrakennus 1990-luvulta

Pihan perällä oleva asuinrakennus
Uudisrakennus 1980-luvulta.