UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontin omisti porvari Matti Svahl, jolla oli myös peltoa, niittyä, ruoka-aitta sekä riihi ja lato-osuus.

Muutospiirustukset

Vanhin säilynyt muutospiirustus on vuodelta 1900 ja Arvi Forsmanin laatima. Tontilla on ennen muutosta ollut asuinrakennus Vanhankirkonkadun varressa, toinen erillinen rakennus Isoraastuvankadun varressa sekä ulkorakennus tontin sisäosassa itälaidalla. Nyt halutaan rakentaa siipi Isoraastuvankadun varteen ja samalla purkaa erillinen rakennus. Uuteen siipeen tulee kadun puolelle kaksi huonetta sekä pihan puolelle keittiö ja kaksi sisäänkäyntiä. Aiemmin rakennetussa osassa siirretään keittiön paikka katusivulta pihan puolelle. Rakennuksen vanhassa osassa on kaksi kahden huoneen ja keittiön asuntoa. Rakennuksen julkisivut esitetään hillitysti uusrenessanssityylisiksi. Laudoitus on kolmijakoinen ja T-mallisten ikkunoiden kehyslistoituksessa on käytetty kahta eri tyyppiä siten, että molempien julkisivujen keskimmäiset ikkunat kehyksiltään ovat reunimmaisia koristeellisempia. Vuodelta 1900 on myös toinen piirustus, jonka mukaan rakennuksen kulmaan avattiin ovi nahkakauppaa varten. Liikehuoneistoon tuli myös korkeat kolmijakoiset näyteikkunat.

Vuonna 1902 jatkettiin rakennusta eteläpäästä leivintuvalla, kamarilla ja eteisellä, jotka muodostivat oman huoneiston. Ulkorakennus tehtiin kokonaan uudelleen. Vanhassa ulkorakennuksessa oli ollut myös pakaritupa, mutta uuteen tuli vain karjasuoja ja varastotiloja sekä korkea käymälä. Vanha käymälä oli ollut matala rakennus ulkorakennuksen kyljessä. Piirustuksissa esitetään nyt ikkunoiden vuorilaudoitusta vähän koristeellisemmassa muodossa kuin paria vuotta vanhemmassa, saman suunnittelijan laatimassa piirustuksessa. Suunnitelmaan kuuluu myös portti, jossa on yläosastaan säleiköstä muodostuva ajoportti ja sen vieressä pienempi käyntiportti.

Vuonna 1952 muutettiin leivintupa liikehuoneistoksi. Liikkeeseen tuli paitsi katuovi myös näyteikkuna.

Vuonna 1994 tehtiin pihasivulle uusi kuisti, johon tuli erillinen WC ja suihkutila. Asunnon keittiö varustettiin samalla ajanmukaisesti.

Nykytilanne

Asuin-liikerakennus
lyhytnurkkainen asuin- ja liikerakennus, länsisiipi vuodelta 1902, kulmahuoneen näyteikkunat vuodelta 1900. Uusrenessanssivuoraus noudattaa Arvi Leikarin suunnitelmaa vuodelta 1902.

Ulkorakennus
ulkorakennus laudasta

Portti
puuportti 1950-luvun tyyppiä.