UNESCOn maailmanperintökohteet

Muutospiirustukset

Tontin rakennuksista on muutospiirustus vuodelta 1890. Se on John Fredr. Lindegrenin käsialaa. Tontilla on asuinrakennus Tallikedon puolella samassa rivissä kuin naapuritonttienkin rakennukset. Tonttiin kuuluu kuitenkin puutarha-alue Tallikedon puolelta. Asuinrakennuksen kanssa kulmittain, tontin länsilaidalla on leivintupasiipi ja tontin etelärajalla ulkorakennusrivi, jossa on navetta, käymälä, puuvaja ja makasiini. Asuinrakennus on paritupapohjainen, ja siinä on eteinen ja porstuakamari ja niiden molemmin puolin isot huoneet. Toisessa päässä on vielä toinen iso huone, josta on ovi pakariin. Pakarituvan vieressä siipiosassa on vielä yksi pieni kamari.

Talliketoa vasten olevassa asuinrakennuksessa on pystylaudoitus. Ullakko-osan laudoitus on sieltä. Kaksiruutuiset ikkunat on kehystetty profiloiduilla listoilla. Pihan puolella on pulpettikattoinen kuisti. Ulkorakennus on pystylaudoitettu.

Arviolta suunnilleen samanaikainen on suunnitelma, joka koski tontin ulkorakennusta. Sijaintipaikka on tontin etelärajalla, mutta kyseessä ei ole pitkä ulkorakennussiipi, vaan pieni ulkorakennus, johon tuli käymälä ja pieni vaja.

Vuonna 1928 rakennettiin tontille H. L. Kemppaisen suunnitelman mukaan tiilinen ulkorakennus entisen pienen puisen tilalle. Tiilirakennukseen tuli kellarikerrokseen pesutupa ja varastotiloja, toiseen kerrokseen käymälä ja varastohuoneita.

Vuonna 1957 tehtiin tontin rakennuksessa muutoksia. Asunnon pieni eteiskamari muutettiin kylpyhuoneeksi. Huoneiden lämmitysuuneista osa purettiin, mutta yhteen huoneeseen tehtiin takka. Keittiössä ei enää ole leivinuunia, mutta puuhella sai jäädä. Se sai rinnalleen sähköhellan. Pihasiiven kamari on erillisenä asuntona, johon on oma sisäänkäynti. Se myös jäi sellaiseksi. Pihan etelälaidalla on tiilinen ulkorakennus, johon tuli kattilahuone kellarikerrokseen. Vuonna 1973 tehtiin ulkorakennukseen käymälä ja varastotilojen tilalle sauna. Rakennukseen jäi vielä yksi vaja. Kellarikerrokseen on sijoitettu lämpökeskus.

Vuonna 1980 uusittiin peseytymistiloja ja keittiötä sekä varustettiin kodinhoitohuone. Ullakolle tehtiin makuuparvi.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, peiterimavuoraus, satulakatto. Ulkoasu noudattelee John F. Lindegrenin tekemää muutospiirustusta vuodelta 1890, vaikka ikkunoiden ruutujako ja laudoitus eivät enää olekaan aivan samoja. Piirustuksessa ikkunat esitetty kaksijakoisiksi ja laudoitus ilmeisesti tasaiseksi pystylaudoitukseksi.

Ulkorakennus
Ulkorakennus tiilestä, rapattu.