UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontin omisti seppä Carl Wahlman. Hänen muuta kiinteää omaisuuttaan oli vanha lato. Talonomistaja katsottiin köyhäksi.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1908 tehdyn muutospiirustuksen perusteella voi päätellä, että rakennuksessa oli sitä ennen ollut asuintiloina vain leivintupa ja kamari.  Niiden jatkeena samassa rakennuksessa oli ulkorakennuksen tiloja. Muutospiirustuksen mukaan rakennuksessa tuli korjauksen jälkeen olemaan kaksi kamaria ja niiden välissä leivintupa, jonka uuni vei kolmanneksen huoneen pinta-alasta. Asuintilojen jatkeena oli kaksihuoneinen vaja- ja navettaosa. Asuin- ja ulkorakennusosan väliin esitettiin tehtäväksi uusi tiilinen väliseinä. Lisäksi rakennukseen tehtiin pieni lautakuisti leivintuvan eteen ja toinen karjatilojen eteen. Tässä oli paitsi navettaosan sisäänkäynti, myös käymälä. Rakennusta myös korotettiin ja se sai uusrenessanssihenkisen vuorilaudoituksen ja portin.

Navettaosa ja tontin perällä ollut vaja paloivat toisen maailmansodan aikana. Kuistia suurennettiin ja siihen tehtiin WC vuonna 1971. Leivinuuni oli hävitetty aikaisemmin, mutta nyt luovuttiin myös puuhellasta ja toisen kamarin peltiuunista. Rakennus on 1990-luvulla saanut uuden jatkososan, jossa oli sauna. Muuten ulkoasu oli säilynyt. Korjauksen yhteydessä tehtiin myös uusi portti. Suunnitelmat laati Jukka Koivula 1996.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus 1800-luvulta, uusrenessanssivuoraus vuonna 1908 (Arvi Leikari) satulakatto, pääty kadulle

Portti
Uusi komea portti tehty Arvi Leikarin 1908 suunnittelemaa mukaillen, se oli esikuvaa isompi ja korkeampi.