UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Tontin omistajaksi vuonna 1756 mainitaan Luondilan leski. Vuonna 1800 oli omistajana porvari John Lundberg. Hänellä oli myös peltoa.

Muutospiirustukset

Luondlan tontilla oli vuonna 1898 Helsingin torin kulmassa oleva asuinrakennus, joka ilmeisesti oli yhdistetty Pappilankadun varressa olevasta päätykamarillisesta parituparakennuksesta ja Vähämalminkadun puolella olevasta leivintuvan ja kamarin käsittävästä rakennuksesta tekemällä rakennusten väliseen kulmaan osa, jossa oli sisäänkäynti ja kolme pientä kamaria. Tontilla oli korkeuseroja niin, että uudesta eteisestä oli portaat kaikkiin Pappilankadun puolen tiloihin, Anundilankadun varrella oleva kamari taas oli alempana, eli samalla tasolla kuin leivintupaosan huoneet. Nivel oli tehty jo aikaisemmin ja nyt haluttiin Anundilankadun rivin jatkeeksi tehdä vielä yksi huone, johon tuli oma sisäänkäynti. Tontin ulkorakennukset olivat etelärajalla ja länsirajalla. Nyt haluttiin rakennukset yhdistää lautaisilla väliosilla, joihin tuli puuhuoneita ja käymälä. Vanhoissa hirsisissä osissa oli kaksi makasiinia, kalustohuone ja navetta.

Päärakennuksen julkisivujen ilme noudattaa John Fredr. Lindegrenin 1898 laatimaa piirustusta. Siinä julkisivujen alaosa oli vaakalaudoitettu ja ullakko-osa laudoitukseltaan sileä. Ristijakoisten ikkunoiden kehyslistoitus päätyi yläosassaan kolmiopäätyaiheeseen, jossa kolmiopäädyssä oli karvinleikattua kiemurakoristelua. Samalta vuodelta oli myös piirustus ulkorakennuksen julkisivuista: iso ulkorakennus oli pystylaudoitettu. Asuinrakennuksen ikkunat muutettiin T-jakoisiksi vuonna 1904 tehdyn piirustuksen mukaan.

Vuonna 1932 päärakennuksessa tehtiin muutoksia. Leivintuvasta luovuttiin ja yksi kamareista varustettiin keittiöksi. Leivinuunin paikalle tehtiin ikkuna ja huoneeseen saatiin yhden sijasta kaksi ikkunaa. Samanaikaisesti tehtiin myös muita tulisijamuutoksia ja katujulkisivussa yhden aiemmin matalalla sijainneen huoneen kivijalkaa nostettiin. Pihan puolelle tehtiin pari uutta kuistia. Ulkorakennuksesta purettiin osa.

Vuonna 1974 oli talossa neljä huoneistoa. WC-tilojen rakentamisen yhteydessä huoneistojen lukumäärä supistui kolmeen ja myöhemmin 1980-luvulla kahteen. Vuonna 1981 suunniteltiin rakennukseen sisälle sauna. Vuonna 1982 tehtiin tontille uusi ulkorakennus ja siihen tuli myös sauna. Luondlankin vanhat ulkorakennukset olivat tuhoutuneet talvisodan pommituksessa.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Vinkkeli asuinrakennus, itäsiipi ilmeisesti 1700-luvulta, pohjoissiipi 1800-luvun puolivälistä, vaakalaudoitettu, korotettu vuorattaessa. Nykyiselle ulkoasulle leimaa antoivat ikkunankehykset vuoden 1898 suunnitelmasta (John F. Lindegren)

Ulkorakennus
Vanhat ulkorakennukset paloivat talvisodan aikana. Nykyinen rakennettu 1980-luvulla.

Portti
Uusi portti suunnitteilla.