UNESCOn maailmanperintökohteet

Muutospiirustukset

Vuodelta 1901 on Arvi Forsmanin laatima muutospiirustus. Tontilla oli kolme rakennusta, asuinrakennus tontin pohjoisrajalla ja kaksi ulkorakennusta, joista toinen oli tontin länsi- ja toinen itärajalla, molemmat pääty joen puoleisella rajalla. Asuinrakennuksessa on ennen muutosta ollut tuvan, salin, eteisen ja eteiskamarin sekä kuistin käsittävä paritupapohjainen osa, johon on liittynyt tontin länsirajalla siipi, jossa oli huone ja kuisti. Myös paritupa-osan edessä oli kuisti. Nyt rakennusta haluttiin laajentaa pihan puolelta koko rakennuksen mitalta. Samalla rakennusta oli tarkoitus korottaa ja katon harjaa siirtää keskelle leveärunkoista rakennusta. Koko rakennuksen oli tarkoitus saada uusrenessanssiasu. Ulkorakennuksia oli myös tarkoitus uusia. Suunnitelma kuitenkin jäi toteutumatta.

Vuonna 1934 tehtiin perusteellisia muutoksia. Rakennusta lyhennettiin hieman ja huonekorkeutta lisättiin mutta kattokulmaa madallettiin, ikkunoiden paikkoja muutettiin hieman, tulisijojen paikat muuttuivat jne. Rakennukseen tuli kolme asuntoa ja se sai nykyisen ulkoasunsa, johon kuuluvat kuusiruutuiset ikkunat ja peiterimalaudoitus. Piirustuksen mukaan rakennukseen suunniteltiin tiilikattoa. Tontin itälaidalle tehtiin uusi ulkorakennus, johon tuli puusuojia ja käymälä. Vanhat ulkorakennukset purettiin.

Vuonna 1978 asuinrakennus korjattiin perusteellisesti. Sinne tehtiin WC- ja pesutilat sekä ajanmukaiset keittiöt. Rakennus jakautui kahdeksi 46 m2 huoneistoksi, joissa molemmissa on kaksi huonetta ja keittiö.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Asuinrakennus muutettu perusteellisesti vuonna1934

Ulkorakennus
Peiterimalaudoitettu ulkorakennus

Portti
Uusi, tehty 1910-luvun alkupuolen tyyppiä vastaavaksi.