UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Sukan tontin omistaja oli vuoden 1756 kartan liitteen mukaan Tibiander. Vuonna 1800 kuuluivat tontit 177 ja 178 suojelusmies Erik Frandénille ja tynnyrintekijä Joh. Sandströmille, jotka molemmat olivat köyhiä.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1893 on muutospiirustus, joka koski kahta tontin ulkorakennuksista. Tontilla oli kadun varressa asuinrakennus ja pihalla kolme ulkorakennusta. Tontin etelärajalla olevan ulkorakennuksen päähän haluttiin tehdä pieni pulpettikattoinen vaja. Myös tontin pohjoisrajalla oli vaatimaton lautavaja. Vuonna 1905 haluttiin pihan pohjoisrajalla ollut pieni erillinen saunarakennus muuttaa yksihuoneiseksi asunnoksi. Piirustuksen laati Leonard Ahti.

Taloa koskevan muutospiirustuksen vuodelta 1907 on laatinut Arvi Leikari. Talossa oli kadun puoleisessa osassa huoneisto, jossa oli kaksi isompaa ja yksi pieni huone sekä keittiö. Lisäksi kadun varressa oli pieni erillinen huone, johon oli oma sisäänkäynti ja eteinen. Pihasiivessä oli leivintupa. Kulmassa oli kuisti. Rakennusta korotettiin ullakko-osuudella ja se sai uusrenessanssihenkisen julkisivun ja portin. Tontilla oli myös kolme ulkorakennusta.

Vuodelta 1927 oli silloin leskirouva Olga Keskiselle kuuluneen talon kadunvarsirakennukseen suunniteltu liikehuoneiston ovi. Kadun puolen huoneista pohjoisen puolinaisen ikkunan kohdalle tulisi sisäänkäynti. Näyteikkunoita ei liikkeeseen aiottu avata.

1970- ja 1980-luvulla tontin rakennukset olivat huonossa hoidossa. Tulipalot seurasivat toisiaan. Vuonna 1989 alkoi päärakennuksen kunnostus uuden omistajan voimin. Tiloihin tuli kolmen huoneen ja keittiön asunto, jonka yhteyteen tuli myös sauna. Katusivulle tehtiin vanhan mallinen portti. Vuonna 1992 suunniteltiin tontille uusia ulkorakennuksia, joista toiseen tuli sauna ja takkahuone, toiseen varastoja. Suunnitelmat laati Markus Bernoulli.

Nykytilanne

Nykytilanne
Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus vuonna 1907 (Arvi Leikari), satulakatto

Ulkorakennus
Laudoitettu ulkorakennus

Portti
Uusittu vuoden 1907 tyyliä noudattaen.