UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1756 Auleenin talon omistajana oli Auleen. Vuonna 1800 oli omistajana nahkuri Simo Renfors.

Palovakuutukset ja muutospiirustukset

Auleenin tontti oli pitkään saman omistajan hallussa kuin naapuritontti Wiljala. Näiden palovakuutuksista useimmat oli otettu yhdessä, ja muutospiirustuksiakin oli tehty molempien tonttien rakennuksille yhtaikaa. Tästä syystä rakennusvaiheet on käsitelty yhtenäisenä Wiljalan tontin numero 32 yhteydessä. Auleenin tontti oli ehkä hieman komeammin rakennettu ja siten päätontti, silloin kun tonteilla oli yhteinen omistaja.

Vuonna 1993 liitettiin toinen myymälähuoneista asuntoon ja sen ovi korvattiin tavallisella ikkunalla, samoin kuin näyteikkuna. Rakennuksen länsipäähän jäi myymälä ja näyttelyhuoneisto. Peseytymistilojen parantaminen oli myös ohjelmassa. Tontille suunniteltiin vanhan mallin mukainen portti, mutta se ei ole vielä toteutunut. Suunnitelmat laati Jukka Koivula.

Nykytilanne

Kadunvarren asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, osittain liikerakennuksena, rakennettu vuonna 1824, katujulkisivun uusrenessanssivuoraus 1898, pihajulkisivussa uurrettu vaakalaudoitus vuodelta 1842, aumakatto, ruukkutiilikate, näyteikkunoita.

Tontin keskellä oleva asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus vuodelta 1836, peiterimavuoraus, satulakatto.

Tontin takaosassa oleva asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus vuodelta 1844, alun perin sauna, asuinrakennukseksi vuonna 1892, satulakatto.

Ulkorakennus
Lyhytnurkkainen ulkorakennus, lomalaudoitus.

Joen varressa oleva ulkorakennus
Lyhytnurkkainen ulkorakennus vuodelta 1827.