UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 talon omistivat kelloseppä Anders Öman ja loinen Maija Toilander. Öhman oli köyhä.

Muutospiirustukset

Tontin rakennuksista on olemassa Arvi Leikarin laatima muutospiirustus vuodelta 1909. Tontin rakennuksissa tehtiin huomattavia muutoksia. Itäkadun ja puiston välisessä kulmarakennuksessa tehtiin pihan puolelle entisen kuistin paikalle kaksi keittiötä ja kaksi uutta sisäänkäyntiä käsittävä laajennus sekä rakennuksen kulmaan uusi kuisti, johon tuli kaksi sisäänkäyntiä. Uuden, entistä syvempirunkoisen ulkorakennuksen rakentamisen vuoksi oli asuinrakennusta vähän lyhennettävä. Puretussa osassa oli ollut leivintupa. rakennuksessa oli muutoksen jälkeen viisi erillistä huoneistoa, huoneen ja keittiön, kahden huoneen ja keittiön ja yksi vain kaksi huonetta käsittäviä. Tulisijat kaikissa huoneissa siirrettiin talon harjan kohdalle.

Toiseen asuinrakennukseen tehtiin yhdysosa, joka yhdisti vanhan kadunvarren rakennuksen toiseen pihan puolella olleeseen rakennukseen. Todennäköisesti rakennusta vähän siirrettiin tai sen toisesta päästä purettiin osa pois. Samoin purettavaksi tuli piharakennuksen päädyssä ollut käymälä. Asuinrakennukseen tuli kolme keittiötä, joista yhdessä oli leivinuuni. Sisäänkäyntejä oli kolme. Yhdessä huoneistossa oli kaksi huonetta ja keittiö, mutta kaksi huoneistoa oli yhdistetty toisiinsa väliovella. Ison leivintuvan ja pienen keittiön lisäksi oli kaksi asuinhuonetta. Myös tässä rakennuksessa tulisijat oli siirretty harjan kohdalle.

Pihan perällä oli ennestään ollut ulkorakennus, mutta nyt siitä tuli koko tontin leveyden mittainen. Rakennuksessa oli käymälöitä ja puuvajoja. Pari hirsistä huonetta ehkä toimi karjasuojina. Julkisivut saivat laudoituksen, joka oli niukoilta yksityiskohdiltaan jugendhenkinen. Portti oli samanhenkinen.

Vuonna 1997 aloitettiin rakennusten kunnostus. Asuinrakennuksiin tuli viisi erikokoista asuntoa ja ulkorakennukseen yksi.

Nykytilanne

Puiston puoleinen asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, eteläsiipi myöhäisempi, katujulkisivussa kapea vaakalaudoitus, pihajulkisivussa leveä uurrettu laudoitus, satulakatto, muutospiirustus vuodelta 1909 (Arvi Leikari), jugendkoristeet tältä ajalta.

Kadun varren asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus, ikkunoissa jugendkoristeita, satulakatto muutospiirustus vuodelta 1909 (Arvi Leikari).

Ulkorakennus
Vaakalaudoitettu ulkorakennus.