UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Talo kuului vuonna 1756 Ekqvistille ja vuonna 1800 tullikirjurinleski Stina Wallenströmille.

Palovakuutukset

Vahtimestari Albert Grönroos otti palovakuutuksen talolle vuonna 1899. Asuinrakennus, joka sijaitsee keskellä tonttia, on hirsinen, laudoitettu ja öljymaalilla maalattu. Se oli vanha, mutta oli vuonna 1888 laajennettu ja oli jälleen suurehkon korjauksen alaisena. Rakennus oli katettu huovalla. Huoneita oli kuusi: neljä asuinhuonetta, keittiö ja eteinen. Keittiössä oli myös leivinuuni. Rakennukseen oli tehty yksi asuinhuone lisää, eteistä oli suurennettu ja koko rakennusta korotettu ja katettu huovalla, laudoitettu ja maalattu öljymaalilla ja kaikki huoneet korjattu, maalattu ja tapetoitu. Osaan huoneista oli tehty uudet ikkunatkin.

Tontin takaosan keskipaikkeilla, lähellä länsirajaa oli rakennusryhmä, johon kuuluivat mm. 1870-luvulla tehty lautainen halkovaja, joka oli sekoitusvärillä maalattu ja lautakattoinen, vanha makasiinirakennus, joka oli maalattu sekoitusvärillä ja lautakattoinen. Siihen liittyi lautainen käymälä. Rakennus on hiljakkoin laudoitettu, maalattu ja katettu uudelleen. Tontin perällä, pohjoisrajalla oleva ulkorakennus on vanha, eteläsivulta ja itäpäädystä laudoitettu ja sekoitusvärillä maalattu, ja lautakattoinen. Siinä oli navetta, lato ja vaja. Lisäksi vakuutettiin tontin ajoportti ja tonttia rajaava lauta-aita sekä puutarhan ympärillä oleva aita.

Asuinrakennuksessa tehtiin perusteellisia korjaus- ja muutostöitä vuonna 1990. Pihan puolelle tehtiin laajennussiipi. Tilat muodostivat yhden huoneiston.

Muutospiirustukset

Tontilla oli vuonna 1888 muutospiirustuksen mukaan kolme rakennusta: tontin keskipaikkeilla oleva, kadun suuntainen asuinrakennus, tontin länsirajalla ollut toinen rakennus sekä pihan perällä, tontin pohjoislaidalla oleva ulkorakennus. Kadun suuntaisessa, paritupapohjaisessa asuinrakennuksessa on ollut eteinen ja sen toisella puolella tupa ja peräkamari. Nyt haluttiin toteuttaa kuistimainen laajennus, jolla rakennukseen saatiin yksi lämmitettävä huone ja eteiseen lisää tilaa. Rakennuksen vuorilaudoituksesta on esitetty kolmijakoista uusrenessanssivuorausta. Kuusiruutuisia ikkunoita kehystää profiloiduilla listoilla toteutettu vuorilaudoitus.

Vuonna 1911 purettiin tontin länsirajalla ollut yksihuoneinen, hirsinen ulkorakennus ja sen kylkeen rakennetut lautavaja ja käymälä. Tilalle rakennettiin uusi ulkorakennus siiveksi tontin pohjoisrajalla ennestään olleelle ulkorakennukselle.

Asuinrakennuksessa tehtiin muutoksia ja korjauksia vuonna 1989. Sauna ja pesutilat olivat sisällä. Rakennukseen jäi kaksi asuntoa.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen, satulakattoinen asuinrakennus, peiterimavuoraus, ulkoasu lähes 1888 tehdyn suunnitelman mukainen

Ulkorakennus
Tiilinen, osaksi rapattu ulkorakennus, rakennettu 1960-luvulla

Portti
Vanhaa tyyppiä mukaillen tehty portti.