UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Joki-Krann kuului v. 1756 Sundbergille. Vuonna 1800 kanttori Gustaf Grönstén omisti tontin nro 222. Hänellä oli lisäksi kapanalan suuruinen kaalimaa ja lato.

Muutospiirustukset

Arvi Leikari on vuonna 1911 laatinut muutospiirustuksen, jonka mukaan tontin rakennukset ovat saaneet uudet julkisivun vuorilaudoitukset. Länsikadun suuntainen asuinrakennus vuorattiin siten, että alaosa oli pystylaudoitettu ja ullakon osuus vaakalaudoitettu. T-jakoisten ikkunoiden kehyslistoitus oli yksinkertainen ja jugendhenkinen. Joen varressa olevalle ulkorakennuksen sivulle suunniteltiin valeikkunat. Rakennus oli pystylaudoitettu. Tontin portin yläpuussa toistuivat samat aiheet kuin ikkunanvuorilaudoituksessa. Portit olivat alaosaltaan umpinaiset ja yläosaltaan säleikköä. Piirustuksesta selviää myös, että asuinrakennuksessa oli kaksi asuntoa. Toinen oli paritupa, jonka tuvassa oli iso leivinuuni, ja toinen asunto oli erillinen huone. Molempien sisäänkäyntien edessä oli lautakuisti. Asuinrakennuksen kanssa kulmittain sijaitsi tontin toinen ulkorakennus. Sen yksi huone ylettyi katusivulle asti, ja se oli varustettu samanlaisella ikkunalla kuin asuinrakennus. Joen varressa olevassa ulkorakennuksessa oli neljä hirsistä huonetta. Sen kyljessä oli vielä käymälä, joka kunnostusten yhteydessä uusittiin.

Vuonna 1937 korvattiin eteläpäässä olevan asunnon leivinuuni tavallisella keittiön liedellä. Lieden tilalle tuli lämmitysuuni vuonna 1955. Keittiö siirrettiin pienempään tilaan, eteiskamariin, ja sinne tehtiin keittiön liesi. Keittiöön tuli myös vesijohto ja tiskipöydät. Eteiseen rakennettiin pieni WC-komero. Vuonna 1970 tehtiin uudistuksia. Koko asuinrakennuksen katusivu oli jo ollut asuinkäytössä. Nyt rakennuksen tilat yhdistettiin yhdeksi asunnoksi. WC, joka aikaisemmin oli ollut eteisessä, siirrettiin kuistille. Pieni, erillisen huoneen kuisti purettiin. Asuinrakennuksen kanssa yhteen rakennettua ulkorakennusta ei enää ollut, ja joen varren ulkorakennuksesta purettiin osa pois. Loppuosaan tehtiin sauna ja autovaja. Ulkorakennuksen pihajulkisivu yksinkertaistui, kun listoitukset jäivät pois ja aukkojen määrä väheni.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, pystylaudoitettu, satulakatto. Rakennuksen vuorilaudoitus ja jugend-henkiset ikkunankehykset tehty Arvi Leikarin 1911 tekemän suunnitelman mukaan.

Ulkorakennus
Lyhytnurkkainen ulkorakennus, peiterimalaudoitus

Ulkorakennus
Vaakalaudoitettu ulkorakennus.