UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontin omisti suojelusmies Jaakko Qvarnberg, jolla oli omistuksessaan myös vähän peltoa.

Palovakuutukset

Arvi Forsmanin laatima muutospiirustus on vuodelta 1898. Sekä asuin- että ulkorakennuksen muotoa halutaan muuttaa. Pihan puolelle tulee laajennus, johon tulee kaksi keittiötä ja kaksi sisäänkäyntiä. Entinen leivintupa muuttuu tavalliseksi huoneeksi, ja jotta toiseen uusista keittiöistä sopisi myös leivinuuni, siirretään väliseinä entistä ulkoseinän linjaa sisemmäksi. Tontille on aiemmin päässyt rakennuksen läpi kuljettavan porttikäytävän kautta, ja tontin katusivu on ollut lähes umpeen rakennettu. Nyt kuitenkin rivistä puretaan yksi huone ja rakennuksen päähän saadaan tilaa portille. Julkisivun laudoituksesta tulee uusrenessanssihenkinen. Ulkorakennusta levennetään mutta vastaavasti lyhennetään hieman. Ilmeisesti tämä on tarpeen, jotta pihalle pääsisi kääntymään uudesta portista. Vuonna 1902 halutaan pihan puolelle tehdä vielä yksi sisäänkäynti ja sitä varten kuistimainen laajennus.

Vuonna 1911 haluttiin avata katujulkisivulle liikehuoneiston ovi. Vuonna1936 tehtiin rakennuksen alle kellari ja pesuhuone, johon tuli muuripata. Samalla uusittiin myös yläpuolella olevien asuinhuoneiden tulisijoja. Leivinuunista luovuttiin ja keittiön viereistä huonetta voitiin suurentaa.

Vuonna 1978 tehtiin muutoksia tontin rakennuksissa. Asuntoja yhdistettiin, WC:n lisäksi rakennukseen saatiin suihku- ja pesutiloihin lämminvesivaraajat. Lämmitysuuneihin tuli sähkövastukset. Välikaton laskeminen sekä katon ja seinien lisäeristäminen kuuluivat myös ohjelmaan. Ulkorakennukseen tuli autotalli.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Alun perin pitkänurkkainen asuinrakennus, kapea, uurrettu vaakalaudoitus 1898 (Arvi Forsman), satulakatto

Ulkorakennus
Ulkorakennus laudasta

Portti
1900-luvun alkupuolella yleistynyttä tyyppiä.