UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Kiinteistön omisti vuonna 1800 värvätty sotamies Strandberg. Hän oli veroluettelon mukaan köyhä.

Muutospiirustukset

Rakennuksesta on muutospiirustus vuodelta 1903. Rakennuksessa oli aiemmin ollut eteinen, keittiö ja kamari, tai ehkä vain kaksi huonetta ilman keittiötä. Sisäänkäynnin edessä oli ollut pieni lautakuisti. Nyt tehtiin pihan puolelle pieni laajennus ja keittiö saatiin laajennusosan ja entisen eteisen muodostamaan tilaan. Sisäänkäynnin eteen tuli pieni lautaosa, josta kuljettiin sekä keittiöön että toiseen asuinhuoneeseen. Rakennuksen korotus oli myös ohjelmassa ja lisäksi suunniteltiin uusrenessanssivuorausta. Ulkorakennustakin korjattiin. Siinä oli muutoksen jälkeen hirsinen makasiini, kaksi lautavajaa ja uusi lautainen käymälä, joka korvasi aiemman kapeamman rakennusosan sekä rakennuksen kyljessä olleen erillisen käymälän. Suunnitelman on laatinut Arvi Forsman.

Vuodelta 1910 on Arvi Leikarin suunnitelma tontin aidasta ja portista, joissa toistuu aurinkoaiheinen säleikkö. Vuonna 1911 lisättiin asuinrakennukseen kadun puolelle viistokulmainen kamari. Leonard Ahdin piirustuksessa uusrenessanssijulkisivu oli samanlainen kuin Forsmanin suunnitelmassa. Vuonna 1917 jaettiin tilat kahdeksi huoneistoksi.

Vuonna 1981 muutettiin asuinrakennuksen tilat jälleen yhdeksi huoneistoksi, ja ne varustettiin ajanmukaisilla pesutiloilla. WC-komero rakennuksessa oli ollut jo aikaisemmin. Ulkorakennukseen tehtiin sauna. Muutossuunnitelman laati Markus Bernoulli.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, eteläpäätyyn lisärakennus vuonna 1911, uusrenessanssivuoraus vuonna 1903 (Arvi Forsman), satulakatto

Ulkorakennus
Pystylaudoitettu ulkorakennus

Portti ja aita
Uusittu Arvi Leikarin vuonna 1910 suunnitteleman kaltaiseksi.