UNESCOn maailmanperintökohteet

Palovakuutukset

Vähä-Maunun rakennukset näkyivät tontin pohjoisosan eli Maunun vuonna 1881 otetussa palovakuutuksessa. Tontin eteläpuoliskolla oli silloin asuinrakennus nykyisellä paikallaan ja tontin keskellä kaksi ulkorakennusta. Pohjoisrajalla oli pieni lautavaja ja keskellä tonttia neliöpohjainen hirsinen ulkorakennus. Tällä tontin osalla oli myös kaivo, jota Maununkin asukkaat käyttivät.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1888 on tontin rakennuksia koskeva muutospiirustus. Asuinrakennus oli pohjaltaan paritupa, jossa keskellä oli eteinen ja kamari, ja toisella puolella leivinuunillinen tupa ja toisella puolella sali. Molemmissa päissä oli lisäksi kamari. Tuvanpuoleinen kamari, joka sijaitsi Isomalminkadun päässä, kuului samaan asuntoon kuin muut huoneet, mutta toisessa päässä oleva kamari oli erillinen asunto. Molempien asuntojen edessä oli lautakuisti. Rakennuksen laudoitus oli klassistinen. Päädyn yläosan pystylaudoitus päättyi nirkotukseen, ja ullakon päätyikkuna oli vinoruutujakoinen. Ulkorakennuksessa oli muutoksen jälkeen makasiini, käymälä ja lantala sekä halkovaja, joksi vanha navetta muuttui.

Ikkunat muutettiin T-jakoisiksi Arvi Forsmanin vuonna 1906 laatiman suunnitelman mukaisesti.

Rakennuksen päässä toimi pieni elintarvikemyymälä, jota varten tehtiin katuovi vuonna 1926. Vuonna 1949 avattiin näyteikkunat rakennuksen eteläpäätyyn ja rakennuksen pitkälle sivulle. Vuonna 1977 näyteikkunat ja katuovi poistettiin. Kaikki ikkunat muutettiin kuusiruutuisiksi ja ulkoseinien lämmöneristystä lisättiin. Rakennuksesta tuli kolmen huoneen ja keittiön huoneisto, johon tuli paitsi WC myös sauna. Ulkorakennuksen käymäläosasta tehtiin autotalli. Samassa yhteydessä tehtiin myös uusi portti. Vuonna 1991 tarvittiin ulkorakennukseen toinen autotalli.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, peiterimavuoraus, kuusiruutuiset ikkunat, satulakatto. Julkisivut samanhenkiset kuin vuoden 1888 muutospiirustuksessa.

Ulkorakennus
Pystylaudoitettu ulkorakennus

Portti
Tehty paikalla aiemmin olleen kaltaiseksi.