UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Tontti kuului vuonna 1800 entinen porvari Hinr. Palpalle. Hänellä oli vähän peltoa, vene, nuottahuone ja lato.

Muutospiirustukset

Tontilla on kaksi rakennusta, asuinrakennus tontin pohjoisrajalla ja ulkorakennus tontin etelärajalla. Asuinrakennuksessa oli kaksi asuinhuonetta ja kaksi keittiötä, joista toisessa leivinuuni. Kuisteja oli ollut yksi, mutta vuonna 1906 tehtiin toinen. Ulkorakennuksessa oli karjasuojia, käymälä ja vajoja. Arvi Tuomokosken tekemän muutospiirustuksen mukaan molempien rakennusten kadulle olevat päädyt saivat uuden ilmeen, ja rakennusten väliin tuli korkea aita. Asuinrakennuksen vuoraus on kolmijakoinen. Päätyikkunan vuorilaudoitus on melko yksinkertainen ja päättyy keskeltä kolmioharjaiseen osaan, jonka keskellä on sorvattu nappula. Portin yläosassa on säleikkö ja samoin aidan yläosa on säleikköä.

Vuonna 1915 oli Arvi Leikari laatinut suunnitelman, jossa ulkorakennus olisi korvattu kaksikerroksisella, kivisellä levysepän työpajarakennuksella, joka olisi rakennettu kiinni samaan aikaan viereiselle tontille suunnitteilla olleeseen kivirakennukseen. Molemmat jäivät toteutumatta. Vuonna 1925 haluttiin ulkorakennuksen päätyyn tehdä pieni kuusiruutuinen ikkuna.

Vuonna 1960 tehtiin uudistuksia: asunnon keittiöön tuli tiskipöytä ja sähköhella. Puuhellakin jäi vielä paikalleen, eteisen perälle tuli kylpyhuone ja makuu- ja olohuoneiden väliseen seinään tehtiin iso aukko samalla kun lämmitysuunit purettiin. Keskuslämmityskattila tuli ulkorakennukseen, jossa on myös myymälä, siihen liittyvä toimisto ja varasto sekä WC.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus 1906 (Arvi Tuomokoski, entinen Forsman, myöhemmin Leikari), satulakatto.

Ulkorakennus
Lyhytnurkkainen ulkorakennus, myöhäisempi vaakalaudoitus, näyteikkunoita.