UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Talon omisti vuonna 1800 merimiehen leski Leena Hackenberg.

Palovakuutukset

Talon palovakuutus otettiin vuonna 1876. Talon omistajana oli merimiehen tytär Erika Wilhelmina Sjöroos. Isopoikkikadun varrella oleva asuinrakennus oli vanha, laudoitettu ja öljymaalilla maalattu. Rakennuksessa oli kaksi kamaria ja katettu sisäänkäynti. Pihan puolella oli toinen asuinrakennus, joka oli rakennettu yhteen päärakennuksen kanssa. Se oli laudoittamaton, ja punamullalla maalattu. Siinä olivat kamari ja leivintupa. Molemmat rakennukset olivat pohjaltaan yksittäistupatyyppisiä. Tämän rakennuksen jatkeena oli ulkorakennus, joka oli tehty osittain hirrestä, osittain laudasta ja punaiseksi maalattu. Siinä olivat puuvaja ja käymälä. Tontille tultiin portista Isopoikkikadulta. Pienen pihan perällä oli kaivo.

Muutospiirustukset

Asuinrakennus oli saanut uuden ulkoasun vuonna 1901. Piirustukset oli laatinut Arvi Forsman. Ikkunoiden vuorilaudoitus sekä portti ovat uusrenessanssihenkisiä. Pienessä rakennuksessa on kadun puolella kaksi huonetta ja pihan puolella siipi, jossa on leivinuunilla varustetun keittiön lisäksi yksi pieni kamari ja vaja. Kuisti on rakennuksen kulmassa ja siitä kuljetaan keittiöön. Tontilla on lisäksi pieni ulkorakennus.

Vuodelta 1926 on suunnitelma liikehuoneiston avaamisesta Isopoikkikadun puolelle. Liikkeeseen tulee näyteikkuna. Vuonna 1935 ovi suljetaan ja julkisivu halutaan muuttaa entisen kaltaiseksi.

Vuonna 1960 rakennusta ajanmukaistettiin. Katujulkisivun ikkunat muutettiin jaottelultaan kahdesta päällekkäisestä ruudusta muodostuviksi. Pihan puoli sai tuuletusikkunallisen standardi-ikkunan. Kuistiosaa kasvatettiin hieman, jolloin siihen saatiin mahtumaan WC. Kadun varren makuuhuoneiden väliseinän paikkaa muutettiin hieman. Keittiössä on tiskipöytä. Leivinuunia ei enää ole, mutta puuhella säilyi.  Ulkorakennuksen tilat yhdistettiin päärakennukseen, ja rakennuksen perälle tuli kylpyhuone. Ulkorakennukseen liittynyt käymäläosa jouti purettavaksi.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, uurrettu vaakalaudoitus, suurennetut ikkunat, satulakatto. Nykyinen ulkoasu vuodelta 1960. Ikkunoiden yläkoriste seuraa Arvi Forsmanin ideaa vuodelta 1901.

Ulkorakennus
Ulkorakennus laudasta

Portti
Vanhan tyyliseksi tehty portti.