UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Alue kuului alun perin Pappilan tonttiin ja oli vielä 1800-luvun veroluettelossa ilmoitettu autioksi.

Palovakuutukset

Naapuritontin palovakuutusasiakirjassa vuodelta 1858 on Mandlan tontille merkitty asuinrakennus Itäkadun varteen sekä asuin- ja ulkorakennus tontin etelälaidalle. Toisen naapuritontin, Teräwäisen vakuutuksessa vuodelta 1863, mainitaan Itäkadun varren rakennuksessa olevan puusepänverstas. Rakennusten määrä ja sijainti on sama vuonna 1885, jolloin Fiilarin vakuutus uusitaan.

Muutospiirustukset

Muutospiirustuksesta vuodelta 1887 selviää Itäkadun rakennuksen olevan paritupa, jonka pohjoispäässä on päätykamari. Rakennus on ollut jaettuna kevyellä väliseinällä kahtia. Tontin etelärajalla olevassa rakennuksessa on leivintupa ja ulkorakennuksen tiloja. Rakennusta on tarkoitus korottaa laudasta tehtävällä ullakko-osalla ja uusi katto ei ole enää lautakatto vaan saa päällysteekseen huovan. Julkisivusta laudoitetaan aikaisemmin laudoittamattomat osat ja vuorilaudoituksesta tulee yhtenäinen leveä vaakalaudoitus. Kuusiruutuisten ikkunoiden listoitus on klassistinen.

Vuonna 1899 talossa toimii polkupyöräverstas. Pihan eteläsivun rakennuksessa olevan leivintuvan uunin kylkeen haluttiin tehdä polkupyörän osien emalointiuuni. Seuraavana vuonna esitettiin, että asuinrakennuksen keittiöstä tehtäisiin tiilellä vuorattu emalointihuone. Vähän myöhemmin tiilinen emalointihuone haluttiin tehdä keittiön viereen, pihasivulle. Vuonna 1902 suunniteltiin taas laajennuksia pihan puolelle, tällä kertaa uusi kamari sekä pieni laajennusosa, joka yhdistyy rakennuksen pohjoispäähän avattavaan yhtenäiseen verstastilaan. Ilmeisesti koko emalointihuone on jäänyt rakentamatta, sillä tiilisestä rakennusosasta ei piirustuksessa ole jälkeäkään. Ulkorakennusta jatkettiin siivellä, johon tulivat käymälät ja pari vajaa. Vuonna 1908 suunnitteli L. Ahti päärakennuksen jugendtyylisen vuorilaudoituksen ja samanhenkisen portin. Vuonna 1910 suunniteltiin päärakennuksen pohjoispäähän tiilistä siipeä, johon tulisi verstastilojen laajennus. Vuonna 1916 haluttiin ulkorakennuksen siipeä jatkaa kivenhioja E. Reunasen verstastiloilla. Samana vuonna haluttiin asuinrakennuksen verstastilat muuttaa jälleen asunnoksi. Vuonna 1928 oli tarkoitus korvata ulkorakennus kokonaan uudella, kivihiomoa palvelevalla rakennuksella.

Myös Mandlan tontti liittyi Osuuskaupan käytössä olleeseen alueeseen. Vuonna 1948 rakennuksen ullakolle tuli mainosvarasto. Myöhemmin ulkorakennukset oli purettu ja asuinrakennus toimi varastona. 1980-luvulla asuinrakennus kunnostettiin ja pihalle rakennettiin uusi neljän asunnon rivitalo ja pieni ulkorakennus (Iina Paasikivi-Poutanen). Vanhasta rakennuksesta oli otettu lisää ullakkotiloja asuinkäyttöön 1990-luvulla.

Nykytilanne

Kadunvarren asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, jugendtyylinen vuoraus vuodelta 1902, satulakatto

Pihalla oleva asuinrakennus
Rivitalo on 1980-luvulla tehty uudisrakennus (Iina Paasikivi-Poutanen)

Ulkorakennus
Uudisrakennus 1980-luvulta (Iina Paasikivi-Poutanen)

Portti
Vanhoihin graniittisiin portinpylväisiin tehty 1900-luvun alkupuolen tyylinen portti.