UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Sipi kuului vuonna 1800 porvari Erik Moisanderille. Talon lisäksi hänellä oli peltoa, ruoka-aitta, riihi latoineen ja ranta-aitta.

Palovakuutukset

Sipin talon palovakuutuksen otti vuonna 1861 kauppias Gabriel Granlund. Tontilla oli silloin viisi rakennusta. Kalatorin varrella oleva päärakennus oli rakennettu vuonna 1843, laudoitettu sekä maalattu harmaalla öljymaalilla. Rakennuksen katto oli lautaa. Ikkunoita oli kahdeksan kuusiruutuista sekä kahdeksan ullakon ikkunaa. Pihan puolella oli ikkunallinen kuisti. Savupiippuja rakennuksessa oli kaksi. Huoneita olivat eteinen, sali, kolme kamaria ja keittiö. Rakennuksen pohjakaava oli karoliininen keskeissalipohja. Huoneissa oli kaakeliuunit, joista kaksi oli nelikulmaista, ruskealasitteista, yksi pyöreä ruskealasitteinen sekä yksi pyöreä keltalasitteinen. Lisäksi oli keittiön liesi. Neljässä huoneessa oli paperitapetit, ja eteinen oli tapetoitu purjekankaalla. Eteisen kaapista lähtivät ullakon portaat. Eteisen ovi oli puoliranskalainen pariovi, jossa oli ikkuna. Ulko-ovi oli myös pariovi, joka oli kaksinkertaista lautaa. Huoneiden kuusi ovea olivat puoliranskalaisia peiliovia.

Kalatorin puolella portin pielessä sijaitsi pieni asuinrakennus, joka oli melko uusi ja hyväkuntoinen. Rakennus oli vuorattu kolmelta sivulta ja maalattu harmaalla öljymaalilla. Kuusiruutuisia ikkunoita oli kaksi ja lisäksi oli kaksi ullakon ikkunaa. Rakennuksessa oli kuisti, sali ja kamari, jossa oli ruskea kaakeliuuni ja seinissä tapetit. Väliovia oli kaksi puoliranskalaista. Tämän rakennuksen jatkeena pihan puolella oli vanha asuin- ja ulkorakennus, jonka kunto oli tyydyttävä. Rakennus oli maalattu punamullalla. Siinä oli yksi 16-ruutuinen kitattu ikkuna. Ovia oli kolme. Rakennuksessa oli renkitupa, talli sekä eteinen, jossa oli pesuhuoneen muuri. Pihan perällä oli vielä yksi asuin- ja ulkorakennus, joka oli vanha, mutta hyväkuntoinen. Ikkunoita rakennuksessa oli kolme, joista kaksi oli samaa kokoa ja yksi vähän pienempi. Ullakon ikkunoita oli neljä. Erilaisia ovia oli kahdeksan. Huoneita oli leivintupa sekä kamari, jossa oli tiilinen kaakeliuuni. Lisäksi rakennuksessa oli makasiini, kaksi eteistä, navetta ja lato.

Tontin pohjoissivulla oli vielä yksi ulkorakennus, joka oli lautainen makasiini.

Muutospiirustukset

Sipin tonttia koskeva muutospiirustus vuodelta 1905 käsittelee tontin etelärajalla olevan asuinrakennuksen laajentamista. Suunnitelman on laatinut Arvi Forsman. Rakennuksen päähän on tarkoitus rakentaa keittiö ja uusi sisäänkäynti. Laajennus tulee aikaisemmin erillisenä olleen rakennuksen paikalle. Kyseessä on luultavasti ollut aitta. Asuinrakennukseen tulee kolmen huoneen, keittiön ja kahden eteisen huoneisto. Rakennuksen julkisivu saa uusrenessanssivuorauksen, ja tontin asuinrakennusten väliin Kalatorin varteen tulee komea portti. Tontin länsi- ja pohjoisrajalla on ulkorakennus. Vuodelta 1916 on suunnitelma, jonka mukaan tontin länsirajalla oleva ulkorakennus korvattaisiin tiilisellä, rapatulla kivirakennuksella, johon tulisivat leivintupa ja siihen liittyvä sali, sauna ja lisäksi navetta, talli, sikala, lato, makasiini sekä käymälä. Tontin pohjoisrajalla olevaan siipeen jäisi pari lautavajaa sekä katos. Vuonna 1920 halutaan rakennuksen asuinosaa leventää. Leivintuvan ja saunan lisäksi rakennuksen osassa on hellahuone. Vasta myöhemmistä piirustuksista selviää, ettei tiilistä ulkorakennusta koskaan toteutettukaan alun perin suunnitellun mittaisena, vaan juuri sen laajuisena kuin levitettävä ehdotettu osa.

Vuonna 1958 otetaan käyttöön tiloja etelänpuoleisen rakennuksen ullakolta. Tontin korkea puinen portti korvataan ajanmukaisella metallisella.

Vuonna 1974 tehdään rakennuksissa muutoksia. Leivintuvasta ollaan luopumassa, ja rakennukseen kunnostetaan huoneen ja keittiön asunto sekä sauna. Molempiin tulee myös WC sekä saunan viereen takkahuone. Ikkunoita muutetaan myös. Puiseen ulkorakennukseen tulee autotalli entisten käymälöiden lisäksi. Myös asuinrakennuksen keittiötiloja uusitaan. Suunnitelmissa on vielä vanhan mallisen komean portin rakentaminen putkirakenteisen metalliportin tilalle. Tämä suunnitelma on ensimmäinen, jossa esitetään vanhan mallisen portin palauttamista. Portti jäi kuitenkin tekemättä.

Vuonna 1999 otetaan asunnon aputiloiksi ullakkotiloja rakennuksesta, jonka pääty on Kalatorille päin.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, rakennettu vuonna 1843, alkuperäinen uurrettu vaakalaudoitus, aumakatto, ruukkutiilikate, ikkunoissa uusrenessanssikehykset vuonna 1904 (Arvi Forsman).

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus 1800-luvun puolivälin tienoilta, vuorattu kuten edellinen, länsiosa rakennettu uudelleen vuonna 1860, aumakatto, tiilikate

Ulkorakennus
Ulkorakennus vaakalaudasta

Ulkorakennus
Rapattu tiilinen ulkorakennus ja avokatos.