UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1756 tontti kuului Nummelinille. Vuonna 1800 oli omistajana suutari Matti Ahlgren.

Muutospiirustukset

Vuonna 1884 oltiin Vähäpoikkikadun rakennusta korjaamassa. Rakennuksessa oli kaksi salia, kaksi kamaria, keittiö ja eteinen. Nyt rakennus haluttiin vuorata leveällä vaakalaudoituksella ja samalla korottaa ullakon osuudelta samalla laudalla. Ullakolle tehtiin myös ikkunat, joita siellä ei ennen ollut. Asuinhuoneiden huonokuntoiset ikkunat vaihdettiin kuusiruutuisiksi. Ikkunoiden vuorilaudoitus on piirretty klassistiseksi. Korkea portti on rakennuksen vieressä, ja joen suunnalla on säleaita.

Vuodelta 1886 olevasta piirustuksesta selviävät tontin rakennukset. Ennen lisärakentamista tontilla oli asuinrakennus Vähäpoikkikadun varrella ja ulkorakennus tontin itärajalla. Asuinrakennus oli paritupapohjainen ja siinä oli toisessa päässä lisäksi päätykamari. Pihan puolella oli kuisti ja siellä pieni keittiö. Suunnitelmissa oli rakentaa joen varteen siipi, johon tulisi leivinuunilla varustettu tupa, sali, eteinen ja eteiskamari sekä rakennuksen kulmaan epäsäännöllisen muotoinen huone. Sisäänkäynnin eteen tuli pieni kuisti. Vanhassa osassa uunit sijaitsivat rakennuksen ulkoseinillä, mutta uudessa osassa ne oli sijoitettu määräysten mukaan keskelle rakennusta. Sekä uusi että vanha osa asuinrakennusta on piirustuksen mukaan laudoitettu leveällä vaakalaudoituksella ja kuusiruutuisten ikkunoiden ympärillä on klassistinen listoitus. Ulkorakennukseen tuli vanhan hirsisen navetan lisäksi hirsikehikkoiset lato ja rungoltaan kapeampi makasiini sekä hirsiosien väliin jäävät, lautaiset tarha ja vaja. Ulkorakennus oli vaakalaudoitettu ja navetan ja käymälän ovien yläpuolella oli vinoruutuiset ikkunat. Ovien yläpuolella oli lisäksi luukut.

Rakennusta koskeva, Arvi Forsmanin laatima, muutospiirustus on vuodelta 1905. Tehtäväksi esitetyt muutokset olivat hyvin tyypillisiä ajankohdalle. Vanhan osan kuistia hieman laajennettiin, jotta keittiöstä saatiin isompi. Uudisosan kuisti korvattiin rakennuksen korkuisella lisäyksellä, johon saatiin kaksi kuistia ja kahden asunnon sisäänkäynnit. Asunnossa ollut leivinuuni purettiin ja tilalle tehtiin lämmitysuuni. Lisäksi tehtiin oma pieni kuisti erillisenä asuntona toimivaan, vanhan osan pienen päätykamarin eteen. Asuntoja oli muutoksen jälkeen siis neljä: kahdessa asunnossa kaksi huonetta ja keittiö, yhdessä kolme huonetta, eteinen ja keittiö sekä yhdessä yksi huone. Rakennuksen Vähäpoikkikadun puoleinen siipi pysyi paritupapohjaisena, mutta joenvarren siivessä uudet keittiöt muuttivat pohjaratkaisua.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, länsisiipi 1700-luvulta, pohjoissiipi myöhäisempi, ilmeisesti 1800-luvun alusta, peiterimalaudoitus, satulakatto

Ulkorakennus
Vanha ulkorakennus paloi kesällä 1997, nykyinen rakennettu sen jälkeen.

Portti
Tehty vanhan mallin mukaiseksi.