UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1756 Joki-Kranni kuului Sundbergille. Vuonna 1800 omisti tontin 235 suojelusmies Erik Grönholm.

Palovakuutukset

Palovakuutuksen otti merimies E. Kordelin vuonna 1864. Tontilla oli yksi rakennus, joka muodosti vinkkelin Pappilankadun ja jokirannan välille. Rakennus oli hiljakkoin pystytetty, punamullalla maalattu ja hyväkuntoinen. Katto oli lautaa. Huoneita oli kuusi: kaksi salia, kaksi kamaria, leivintupa ja keittiö.

Muutospiirustukset

Vuonna 1907 on Arvi Leikari laatinut tontin rakennuksia koskevan muutossuunnitelman. Tarkoituksena oli jakaa vanha tupa eteiseksi ja keittiöksi ja siirtää leivinuunin paikkaa. Kuistia oli tarkoitus vähän laajentaa, samoin pientä ulkorakennusta. Asuinrakennus ajateltiin laudoitettavaksi pystylaudoituksella ja T-jakoiset ikkunat kehystää hillitysti uusrenessanssi- ja jugendvaikutteisella vuorauksella.

Toteutuiko edes leivintuvan jakaminen tässä vaiheessa, ei ole tiedossa. Seuraava tonttia koskeva muutospiirustus on vuodelta 1910 ja se on Leonard Ahdin käsialaa. Asuinrakennuksen tiloja muutettiin niin, että siihen saatiin yksi huoneisto lisää. Asuntoja muutoksen jälkeen oli leivinuunilla varustetun keittiön ja huoneen asunto, kaksi pienen keittiön ja huoneen käsittävää asuntoa sekä erillinen huone, johon oli oma sisäänkäynti, kuten kaikkiin huoneistoihin. Rakennuksen julkisivut saivat kunnostuksen yhteydessä uuden ilmeen. Seinät vuorattiin vaakalaudoituksella, ullakon osuus pystylaudoitettiin. T-mallisia ikkunoita kiertää yksinkertainen, jugend-aiheinen laudoitus. Ulkorakennus tehtiin ilmeisesti kokonaan uudelleen.

Huoneistoissa tehtiin pieniä muutoksia vuonana 1949, jolloin ainakin yhteen asuntoon oli saatu WC, ja vuonna 1968, jolloin erillinen huone ja kaksi muuta huoneistoa yhdistettiin ja huoneistot modernisoitiin. Toiseen huoneistoon tuli nyt kylpyammeella varustettu kylpyhuone, toiseen erillinen WC- ja suihkuhuone. Uunit purettiin, mutta isomman asunnon olohuoneeseen tehtiin takka. Sisäkattoa laskettiin. Vuonna 1972 rakennettiin ulkorakennukseen sauna ja käymälä poistettiin ja navetasta tuli varasto. Ulkorakennus vuorattiin yksinkertaisella pystylaudoituksella. Julkisivuun jäi vain kaksi uutta ovea ja kaksi kapeaa ikkunaa.

Vuonna 1996 korjattiin ja muutettiin asuinrakennusta. Tilat yhdistettiin yhdeksi huoneistoksi ja varustettiin ajanmukaisin peseytymis- ja keittiötiloin. Pihalle tehtiin myös uusi katos. Jo vuotta aikaisemmin oli tontille suunniteltu uusi, vanhan mallinen portti.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus 1800-luvun puolivälistä, vaakalaudoitettu, satulakatto. Jugend-vaikutteinen ulkoasu seuraa Leonard Ahdin 1910 tekemää suunnitelmaa.

Ulkorakennus
Ulkorakennus ilmeisesti vuodelta 1910.

Portti
Vanhaan malliin tehty portti.