UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Kuuri kuului v. 1756 postimestari Sonckille. Toinen Kuurin tontti 210 kuului suojelusmies Hinr. Stenlundille ja suojelusmiehenleski Stina Seleniukselle. Molemmat olivat köyhiä. Stenlundilla oli vähän peltoa ja lato.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1900 on muutospiirustus, joka koskee Kiviniemenkadun varressa olevan asuinrakennusosan julkisivua ja tontin itärajalla olevan asunto- ja ulkorakennusosan tiloissa tehtäviä muutoksia. Asuinsiiven katujulkisivu saisi kolmijakoisen uusrenessanssivuorauksen. Nelijakoisten ikkunoiden ympärillä on listoitus, jonka lehtisahatussa ylälaudassa on karvinleikkauksella toteutettu lilja-aihe. Umpiportin yläpuussa toistuu sama muoto ja aihe. Itäisen siiven tiloja järjesteltäisiin uudelleen siten, että siihen tulisi kaksi pientä huoneistoa. Toinen käsittäisi leivintuvan, toinen keittiön ja kamarin. Samaan riviin kuuluu vielä käymälä. Piharivi on pystylaudoitettu ja ikkunoiden ympärillä on yksinkertainen listoitus.

Vuonna 1981 tehtiin ulkorakennuksen jatkeeksi uudisosa, johon tuli pesutupa ja lämmönjakeluhuone. Pesutupa oli yhteinen Kuurin ja Iso-Kuurin asukkaille. Vuonna 1985 oli vuorossa Kiviniemenkadun puoleisen rakennuksen sekä siihen liittyvien siipirakennusten korjaaminen. Rakennukseen tuli pieniä kaupungin vuokra-asuntoja, jotka varustettiin ajanmukaisin keittiö- ja peseytymistiloin. Peseytymistiloja tehtiin mm. uusille kuisteille, jotka lämpöeristettiin. Osa siipirakennusta jäi ulkorakennukseksi. Katusivulle tehtiin korkea umpiportti.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus vuodelta 1900 ( Arvi Forsman ), satulakatto

Ulkorakennus
Pitkänurkkainen ulkorakennus, myöhäisempi pystylaudoitus

Portti
Uusi vanhan mallinen portti 1980-luku.