UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1756 omisti Aalperin tontin Ahlbergin leski ja Bergerin tontin Juhana Berger. Vuonna 1800 kuului Aalperin tontti urkurinleski Srömbeckille, joka oli köyhä ja Bergerin tontti porvari Emmanuel Södermanille. Hänellä oli yli kaksi tynnyrinalaa peltoa, niittyä, ruoka-aitta, kaksi riihtä, lato ja ranta-aitta.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1902 olevassa, Arvi Forsmanin laatimassa muutospiirustuksessa on tontille merkitty kolme rakennusta. Yksi on tontin itärajalla oleva asuinrakennus, jonka pääty tulee Eteläpitkäkadulle. Toinen rakennus on pieni, ja sijaitsee tontin länsirajalla naapuritontin rakennusrivin jatkeena. Kolmas rakennus on ulkorakennus tontin etelärajalla. Muutos koski pitkää asuinrakennusta. Sen päädyssä olevan leivintupahuoneen paikalle tehtiin myymälä, johon tuli katuovi ja kolmiosainen näyteikkuna. Päädyn katto oli aumattu. Uusi leivinuuni tehtiin seuraavaan huoneeseen, johon oli ovi pihalta. Seuraavat kolme huonetta olivat asuinhuoneita, ja rakennuksen runko oli niiden kohdalla vähän leveämpi kuin leivintupa-osassa. Yksi kamari kuului leipomohuoneistoon ja kaksi muuta oli varustettu omalla eteisellä ja sisäänkäynnillä, joka oli rakennuksen eteläpäädyssä.

Vuodelta 1903 on Arvi Forsmanin laatima uusi muutospiirustus. Nyt rakennusta laajennettiin kadun puolelta. Vanha pieni kadun puolen rakennus purettiin tai mahdollisesti siirrettiin huoneeksi uuteen osaan. Kadun varteen tuli nyt myymälän lisäksi huoneen, keittiön ja eteisen käsittävä huoneisto. Rakennuksen kulmaan pihan puolelle tehtiin kuisti, josta oli sisäänkäynti molempiin huoneistoihin. Leipomohuoneesta pihan suuntaan ei tämän piirustuksen mukaan ollutkaan kolmea huonetta vaan kaksi, joista leivintuvasta seuraava oli iso, ja päädyssä oleva erillinen kamari oli pieni. Siihen oli oma sisäänkäynti ja eteinen, kuten edellisessäkin suunnitelmassa. Tontin portti oli rakennuksen länsipuolella. Rakennuksen vuorilaudoitus oli kolmijakoinen, uusrenessanssivuoraus. Ikkunat olivat T-jakoiset. Myymälän oven vieressä oli tässä suunnitelmassa kaksi tavallista T-ikkunaa. Kaksi vanhaa ulkorakennusta tontin eteläsivulla yhdistettiin yhdeksi koko tontin mittaiseksi riviksi.

Ehkä edellistä suunnitelmaa ei koskaan ehditty toteuttaa, tai siitä toteutettiin vain myymälä- ja leipomohuoneistoja koskeva osa. Vanhan myymälähuoneiston ikkuna on tänä päivänä kolmiosainen.

Vuonna 1923 muutettiin pihasiiven perimmäinen kamari keittiöksi. Vuonna 1970 siitä tuli sauna. Vanhasta liikehuoneistosta tuli kaksiosainen huone, leivinuunista luovuttiin, kuistiosa muutettiin ja suurennettiin. Rakennukseen tehtiin myös WC-tilat kahta asuntoa varten.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, nykyinen asu ja uusrenessanssivuoraus vuodelta 1903 (Arvi Forsman)

Ulkorakennus
Puinen ulkorakennus

Portti
Uusi sovellutus säleportista