UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1756 Vähä-Rääpi kuului Walsteniukselle ja vuonna 1800 Johan Sandsrömille.

Palovakuutukset

Palovakuutuksen otti vuonna 1859 tehtailija M. Limnell. Isopoikkikadun varressa, joen rannassa olevalla tontilla oli kahdesta rakennuksesta koostuva vinkkeli, tontin Isopoikkikadun ja rannan puoleisessa kulmassa. Lisäksi tontin itäsivulla oli kaksi ulkorakennusta. Kadunvarsirakennus oli vanha, hyväkuntoinen, laudoittamaton ja punamullattu. Katto oli lautaa. Ikkunoita oli kahdeksan ja ne olivat kuusiruutuisia. Huoneita oli viisi: eteinen, kaksi salia, kamari ja keittiö sekä porttikäytävä. Ulkoportaat olivat katetut. Ulko-ovi oli yksinkertaista lautaa oleva pari-ovi. Väliovet olivat puoliranskalaisia peiliovia. Huoneista kolmessa oli paperitapetit. Kaakeliuuneja oli kolme nelikulmaista ja ruskealasitteista. Lisäksi oli keittiön uuni. Savupiippuja oli kolme.

Joen varressa oleva siipi oli myös vanha, kunnoltaan välttävä, laudoittamaton, mutta punamullalla maalattu.  Rakennuksessa oli leivintupa ja kamari, jossa oli kaakeliuuni. Ikkunoita oli yksi kuusiruutuinen ja kolme ikkunanpuolikasta. Ulko-ovi oli kaksinkertainen lautaovi. Yksi väli-ovi oli puoliranskalainen. Rakennuksessa oli kaksi savupiippua.

Ulkorakennus tontin eteläosassa oli hirsinen, harmaa sauna- ja varastorakennus. Siinä oli yksi pieni ikkuna ja kaksinkertainen lautaovi. Saunan uuni oli holvattu. Joen puolella oleva ulkorakennus oli hirsinen, laudoittamaton mutta punamullalla maalattu navetta. Rakennuksessa oli myös liiteri ja lato. Lisäksi vakuutettiin portti, joka oli kaksinkertaista lautaa ja öljymaalattu.

Vuonna 1884 uusittiin talon vakuutus. Omistajana oli silloin seppämestari Johan Gröndahl. Asuinrakennusta oli laajennettu niin, että siivet muodostivat yhden rakennuksen. Rakennuksen alla on kivinen kellari. Huoneita oli kahdeksan: kaksi salia, kolme kamaria, keittiö, leivintupa ja eteinen sekä kaksi lautaista kuistia. Kaakeliuuneja oli viisi. Lisäksi oli keittiön liesi ja leivintuvan uuni, joissa molemmissa oli muurattu rautahella. Talon huoneet oli kunnostettu: oli tehty uusia kaakeliuuneja, keittiön ja leivintuvan uunit, lattiat, katto, ikkunoita ja tapetteja.

Ulkorakennus oli yhtenäinen, itäsivun mittainen rakennusrivi. Se oli osaksi hirttä, osaksi lautaa, osittain vanha ja myöhemmin laajennettu. Pihan puoli oli laudoitettu ja punamullalla maalattu. Katto oli lautaa. Rakennuksessa oli lato, kaksi liiteriä, käymälä, navetta, makasiini ja pesuhuone, jossa oli pesutuvan uuni. Lisäksi mainittiin ajoportti, johon kuului pienempi käyntiportti. Portti on nyt päärakennuksen eteläpuolella, kun läpikuljettava porttikäytävä oli muutettu huoneeksi.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1890 on John Fredr. Lindegrenin laatima julkisivupiirustus. Sen mukaan julkisivut olisivat saaneet uusrenessanssi-ilmeen, kolmijakoisen vuorilaudoituksen ja nelijakoiset voimakkaiden listojen kehystämät ikkunat. Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut.

M. Isaksonin tekemä muutospiirustus on vuodelta 1906. Rakennuksen kaksi kuistia yhdistettiin silloin osalla, johon tuli moniruutuiset lasit. Rakennukseen tehtiin myös komea uusrenessanssityylinen portti. Rakennus oli laudoitettu pyörökaariseen nirkkoreunaan päättyvällä peiterimalaudoituksella. Ikkunat olivat kuusiruutuiset ja niiden kehyslaudoitus klassistinen. Asuinrakennuksessa oli kaksi asuntoa. Toisessa oli kolme huonetta, eteinen ja keittiö ja toisessa kaksi huonetta sekä leivinuunilla varustettu tupa. Tontin itärajalla olevassa ulkorakennuksessa oli makasiineja, karjasuoja, käymälä ja sauna.

Vuonna 1940 rakennuksessa tehtiin muutoksia. Huoneiston jako jäi entiseksi, mutta tuvan leivinuuni purettiin ja tilalle tehtiin takka. Huoneesta tuli olohuone. Sen vieressä olevaa huonetta nimitettiin salihuoneeksi ja kulmahuonetta ruokailuhuoneeksi. Katusivulla ollut toinen huone muutettiin keittiöksi. Toisessa huoneistossa muureja uusittaessa muutettiin hieman seinän paikkaa niin, että keittiöön ja eteiseen saatiin lisää tilaa. Huoneita kutsuttiin olohuoneeksi ja makuuhuoneeksi.

Vuonna 1977 tehtiin rakennuksissa peruskorjaus. Asuinrakennukseen tuli yksi asunto ja lisäksi sauna. Ulkorakennuksen sauna muuttui askarteluhuoneeksi. Ulkorakennukseen tuli myös autotalli, johon käynti on rakennuksen päädystä.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, peiterimavuoraus, uusrenessanssikoristeet aumakatto.

Ulkorakennus
Laudoitettu ulkorakennusrivi

Portti
Vanhaan malliin tehty uusrenessanssiportti.