UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Talon omistajana oli vuonna 1800 suojelusmies Matti Ansten. Hänellä oli myös vähän peltoa ja ruoka-aitta.

Muutospiirustukset

Merimies Isak Blomroosin omistamassa talossa tehdään muutoksia vuonna 1896. Muutospiirustuksen on laatinut John Fredr. Lindegren. Asuinrakennuksessa on kaksi huonetta, joiden välissä on keittiö. Keittiön huonokuntoinen tulisija puretaan ja pieneen keittiöön tehdään leivinuuni, joka ulottuu hieman kuistin puolelle. Molempien kamarien kaakeliuunit ovat nurkassa, ulkoseinän vieressä. Ulkorakennusta laajennetaan käymälä-, talli- ja halkovajaosalla. Tiloja on lisäksi hirsinen navetta ja vaja. Rakennus saa hillityn uusrenessanssivuorauksen.

Vuonna 1917 talon omistaa työmies Wäinö Wiljanen. Rakennus saa Arvi Leikarin suunnitelman mukaisen julkisivun, joka on jugendvivahteinen. T-jakoisten ikkunoiden yläosa on jaettu pystysuunnassa viiteen pienempään ruutuun. Ikkunoiden vuorilaudoitus on hillitty. Portti, jossa ei ole yläpuuta, liittyy tyyliin. Sisätiloissa leivinuuni korvataan pienemmällä muuratulla keittiön liedellä. Uusittu ulkorakennus, tuli tontin pohjoisrajalle.

Vuonna 1924 tehdään pihan puolelle pieni kuistin laajennus, johon tulee uusi sisäänkäynti ja keittiö. Pieni rakennus saatiin jaettua kahdeksi huoneen ja keittiön huoneistoksi. Vuonna 1993 haluttiin muuttaa aikaisempaa suunnitelmaa, jonka mukaan sauna olisi rakennettu asuinrakennuksen kuistiosaan. Nyt sauna haluttiin sijoittaa vanhan ulkorakennuksen paikalle tehtävään uudisrakennukseen. Tontille suunniteltiin myös vanhantyylinen portti v. 1998. Asuinrakennuksen julkisivu muutettiin vuonna 1897 ehdotetun kaltaiseksi, sisätilat uusittiin ja tontille tehtiin uusi ulkorakennus.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, vaakalaudoitus. Ulkoasu muutettu 1990-luvulla John F. Lindegrenin vuonna 1897 tekemän suunnitelman mukaiseksi.

Ulkorakennus
Uudisrakennus 1990-luvulta.