UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontti kuului suojelusmies Henr. Lindmanille. Hänellä oli myös vähän peltoa ja niittyä.

Muutospiirustukset

Talossa tehtiin muutoksia Arvi Forsmanin v.1898 tekemän suunnitelman mukaan. Asuinrakennusta jatkettiin vähän katusivulta. Pihan puolelle tehtiin uusi sisäänkäynti ja siihen liittyvä kuisti. Rakennus sai uusrenessanssihenkisen vuorauksen ja portin. Myös tulisijoja uusittiin. Muutoksen jälkeen vinkkelirakennuksen katusivulla oli kolme ja pihasivulla neljä huonetta. Porttia lähinnä oleva kamari oli erillinen asunto, johon oli oma sisäänkäynti. Katusivun kaksi muuta huonetta ja pihasiivessä oleva keittiö muodostivat oman huoneiston. Lisäksi pihasiivessä oli vielä keittiön ja kaksi kamaria käsittävä huoneisto. Sen pienessä keittiössä ei ollut ikkunaa suoraan ulos, vaan valo huoneeseen saatiin kuistin läpi. Tässä keittiössä oli pieni liesi kun taas isommassa keittiössä oli leivinuuni.

Ulkorakennus oli tavanomainen, osin hirsinen, osittain lautarakenteinen. Käymälä oli erillinen pieni rakennus ulkorakennuksen lähellä. Käymälän lähelle oli aidattu tarha-alue.

Vuonna 1906 avattiin katusivulle liikkeen ovi. Samassa yhteydessä uusittiin käymälä betonipohjaiseksi. Vuonna 1921 yhdistettiin katusivun eteläpään kaksi huonetta yhdeksi liikehuoneistoiksi ja liikehuoneistoon avattiin näyteikkunat.

Vuonna 1960 tehtiin taas muutoksia. Kadun varressa toimi elintarvikeliike, jonka yhdessä huoneessa oli maito sekä leipämyymälä ja toisessa huoneessa sekatavaramyymälä. Tiukentuneiden määräysten vuoksi tarvittiin liikkeen yhteyteen pesumahdollisuus, henkilöstön pukukaapit ja lisää varastotilaa. Tätä ei saatu mahtumaan vanhan rakennusrungon sisälle, vaan pihan puolelle tehtiin uusi noin 3,5 m leveä ja siipi. Liikkeen yhteyteen tuli myös pieni WC ja molempien asuntojen keittiöön tiskipöytä ja vesipiste. Toisessa asunnossa oli kaksi huonetta ja keittiö, toisessa huone ja keittiö. Sekä asuntoihin että liikehuoneistoon jäi puulämmitys. Liikkeen varastossa olevan pesupöydän päälle on merkitty pieni lämminvesivaraaja, mutta muualla riitti kylmä vesi.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuin-liikerakennus, uusrenessanssivuoraus 1898 (Arvi Forsman), näyteikkunoita, aumakatto. Ensimmäiset näyteikkunat avattiin 1921 H. Hjulmanin kauppaa varten. Nykyinen näyteikkuna tehty 1960 samaan aikaan kuin pihan puolella oleva siipi, johon tuli silloisten uusien määräysten edellyttämiä aputiloja. Samalla karsittiin julkisivun koristeita.

Ulkorakennus
Lomalaudoitettu ulkorakennus.