UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 omistajana oli porvarinleski Briitta Reilander. Hänellä oli vähän peltoa ja ranta-aitta. Hänet katsottiin köyhäksi

Muutospiirustukset

Rakennuksia koskeva vanhin muutospiirustus on vuodelta 1888. Vähämalminkadun varressa olevassa asuinrakennuksessa oli kaksi eri levyistä osaa, jotka olivat myös erillisiä asuntoja. Idän puoleinen, kapea osa käsitti parituvan, jossa keskihuone oli keittiönä. Länsipäässä rakennusta oli kaksi vähän leveämpää huonetta, joista toinen oli leivintupa ja toinen asuinhuone. Molempien osien sisäänkäyntinä oli lautakuisti.  Rakennuksen itäpäässä oli vielä pieni pulpettikattoinen lautavaja. Vuorilaudoitus oli pystylautaa ja kuusiruutuisten ikkunoiden kehystys klassistinen. Rakennuksessa ei ollut ullakon ikkunoita eikä laudasta tehtyä ullakko-osaa, vaan hirret jatkuivat räystäälle asti. Tontin pohjoisosassa oli kolme erillistä rakennusta, länsirajalla pieni käymälä, keskellä navetan ja ladon käsittävä rakennus ja itänurkassa lautainen puuhuone.

Vuodelta 1906 on Arvi Forsmanin laatima suunnitelma, jonka mukaan asuintiloja olisi jatkettu entisen lautavajan kohdalle katusivulla ja pihan puolelle olisi tehty laajennuksena kaksi uutta huonetta ja kaksi kuistia. Rakennus olisi saanut kolmijakoisen uusrenessanssivuorauksen ja julkisivun keskelle olisi tullut frontoni- eli päätykolmioaihe. Vanhat ulkorakennukset piti purkaa ja lähelle tontin pohjoisrajaa tehdä uusi, pitkä rakennus, johon tuli  karjasuoja, käymälä ja vajoja. Suunnitelmasta toteutui ainoastaan ulkorakennus.

Vuonna 1969 asuinrakennuksessa oli kaksi huoneistoa.  Molempiin tehtiin sisävessat ja keittiöihin tuli tiskipöydät. Kaikki tulisijat säilyivät käytössä. Vuonna 1971 tehtiin isomman asunnon yhteyteen sauna, joka tuli rakennuksen kuistiosaan.

Vuonna 1981 Iso-Wuarlan rakennuksia korjattiin ja muutettiin. Kadunvarsirakennukseen tuli yksi asunto. Kuistiosa tehtiin kokonaan lämmitettäväksi, ja siihen tuli kaksi eteistä, kaksi WC:tä ja peseytymistilaa sekä yksi huone. Kuistin alle kellarikerrokseen haluttiin tehdä asunnon aputiloja, muun muassa tila pyykinpesulle. Asuinrakennuksen alla oli vanhastaan maakellari. Vuonna 1983 tehtiin muutoksia ulkorakennuksessa. Sinne tuli sauna ja lisäksi vaatehuoltotila, oleskelutila ja kylmä autotalli.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, peiterimavuoraus, kuusiruutuiset ikkunat, satulakatto

Ulkorakennus
Ulkorakennus hirrestä ja laudasta

Portti ja aita
Tehty vanhaa mallia soveltaen.