UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuoden 1756 asemakartan liitteen mukaan: tontti, jota kutsuttiin Sepäksi, kuului Henrik Stengrundille ja toinen Sepän tontti kuului Bergerille. Vuonna 1800 tontin 212 omisti suojelusmies Erik Matinpoika. Hänellä oli peltoa tynnyrinalan kylvö. Hänet merkittiin veroluetteloon köyhäksi

Palovakuutukset

Kiinteistön omisti kanttori Johan Fredrik Lindegren, joka vuonna 1876 otti rakennuksille palovakuutuksen. Tontilla oli kaksi rakennusta. Päärakennus sijaitsi tontin länsirajalla, pääty Kiviniemenkadulle päin, ja ulkorakennus tontin pohjoissivulla, myös pääty Kiviniemenkadulle.

Päärakennus oli rakennettu hiljakkoin uusista hirsistä ja oli laudoittamaton ja maalaamaton. Katto oli lautaa. Huoneita oli neljä: sali, kaksi kamaria, keittiö ja lautakuisti. Kaakeliuuneja oli kolme ja lisäksi keittiön rautahella. Pohjaltaan rakennus oli paritupa, jonka toisessa päässä oli lisäkamari.

Ulkorakennus oli vanha, laudoittamaton ja maalaamaton. Siinä oli kamari, pakaritupa, makasiini, puuliiteri, talli ja navetta. Rakennuksessa oli kaakeliuuni ja liesi, jossa oli leivinuuni. Tontilla oli lisäksi erillinen käymälä. Myös ajoportti ja tonttia ympäröivä aita vakuutettiin.

Vuonna 1888 tehtiin uusi vakuutuskirja. Talon omisti räätälimestari Karl Gustaf Nyberg ja siinä oli tehty korjauksia, joiden vuoksi oli tarpeen arvioida rakennuksia uudelleen. Asuinrakennus oli vuorattu ja maalattu öljymaalilla, katteena oli tiili. Toinen rakennus oli myös laudoitettu ja maalattu vesimaalilla, katto oli lautaa. Tiloja oli kamari, leivintupa, makasiini, puuliiteri ja navetta.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1912 on Arvi Leikarin laatima muutospiirustus. Se koski asuin- ja ulkorakennusta, jotka olivat sijainneet tontin pohjoisrajalla. Tontin länsirajalla oli toinen, asuinkäytössä oleva rakennus. Asunto-osaa haluttiin hieman muuttaa. Asuntoon tuli kaksi huonetta ja keittiö sekä eteinen. Mahdollisesti asunnon pinta-ala kasvoi hieman. Asuin- ja ulkorakennusosa erotettiin toisistaan tiilisellä palomuurilla. Ulkorakennusosassa oli hirsirakenteinen karjasuoja ja kolme lautavajaa. Käymälä siirrettiin toisen asuinrakennuksen kyljestä ulkorakennuksen kylkeen. Rakennuksen katupääty sai jugendilmeen.

Vuodelta 1932 on toista asuinrakennusta koskeva muutospiirustus. Rakennuksessa on kaksi suurehkoa huonetta, niiden välissä pieni keittiö ja toisessa päässä pieni kamari. Nyt haluttiin keittiö siirtää toiseen suurista huoneista ja entinen keittiö muuttaa makuhuoneeksi. Aikaisemmin oli rakennuksen edessä ollut pieni lautakuisti. Nyt sitä laajennettiin ja erilliseksi asunnoksi muodostettavan pienen huoneen eteen tehtiin myös kuisti.

Tontin rakennukset purettiin tiesuunnitelman alta, ja paikka ehti olla rakentamattomana pari vuosikymmentä. Vuonna 1996 suunnitteli Jouni Sjöman paikalle uuden asuinrakennuksen.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Uudisrakennus 1990-luvulta (Jouni Sjöblom)

Portti
1990-luvulta.