UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Talon omisti 1756 Morin. Vuonna 1800 se kuului porvari Anders Berglundille, jolla oli lisäksi vähän peltoa. Talossa asui myös kaupungin notaari Olof C. Boje, jolla ei ollut omaisuutta.

Palovakuutukset

Talolle otti palovakuutuksen vuonna 1863 työmies F. Rosten. Rakennuksia tontilla oli kolme. Kiviniemenkadun varressa oli rakennus, jonka toinen siipi seurasi tontin pohjoisrajaa. Sen jatkeena pohjoisrajalla oli toinen pieni rakennus. Kolmas rakennus oli tontin itärajalla. Kadunvarsirakennus oli hirrestä, maalaamaton, lautakattoinen, hiljakkoin rakennettu ja hyvässä kunnossa. Katto oli lautaa. Huoneita oli kaksi salia, kaksi kamaria, leivintupa, keittiö ja kaksi eteistä. Tulisijoja oli neljä kaakeliuunia, leivintuvan uuni ja keittiön liesi. Pihanpuolen siiven jatkeena oleva ulkorakennus käsitti makasiinin, jossa oli ullakko. Varasto oli hirsinen, hiljakkoin rakennettu, laudoittamaton ja maalaamaton. Ulkorakennus oli vanha ja kunnoltaan välttävä. Se oli laudoittamaton ja maalaamaton. Rakennuksessa oli navetta, lato ja talli sekä liiteri. Katto oli lautaa. Lisäksi vakuutettiin tontin ajoportti.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1905 on Arvi Tuomokosken laatima muutospiirustus tontin rakennuksista. Asuinrakennuksessa oli katusivulla peräkkäin neljä kamaria. Asuntoja oli kaksi. Toiseen kuului kaksi isoa kamaria ja yksi pieni katusivun kamari sekä pihan puolen kuistimaisessa laajennuksessa oleva keittiö. Keittiön molemmin puolin tehtiin uudet sisäänkäyntiosat. Pihan puolella on erillinen asunto, johon kuului leivintupa, yksi katusivun kamareista ja leivintuvan toisella puolella oleva kapeampirunkoinen kamari. Sen jatkeena oli kylmä varastohuone. Asunnon edessä on pieni kuisti. Ulkorakennuksessa oli kolme hirsistä huonetta ja sen kylkeen lisättiin käymäläosa. Asuinrakennuksen katujulkisivu on kuvattu peiterimalaudoitetuksi ja T-ikkunoiden vuorilaudoitus uusrenessanssiaiheiseksi. Portti on alaosaltaan umpinainen ja yläosaltaan säleikkömäinen. Vieressä on erillinen umpinainen käyntiportti. Portin yläpuu on ristikkoaiheinen.

Vuonna 1996 suunniteltiin ulkorakennukseen saunaa.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus 1800-luvun puolivälistä, vaakalaudoitus, yksinkertaiset ikkunan kehyslaudoitukset 1905 (Arvi Forsman)

Ulkorakennus
Lomalaudoitettu ulkorakennus.