UNESCOn maailmanperintökohde
Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. Se on yhä kaupungin sydän, jossa asutaan, eletään, käydään kauppaa, tehdään työtä ja harrastetaan ympäri vuoden historiallisessa ympäristössä. Vanhan Rauman 29 hehtaarin suuruisella alueella on yli 600 rakennusta, joista suurin osa on yksityishenkilöiden omistamia. Asukkaita Vanhassa Raumassa on noin 800.
”Kyl Raum o ain Raum”
Vuonna 1442 privilegiokirjansa saaneen Rauman keskus – Vanha Rauma – on rakentunut vuoden 1682 kaupungin palon jälkeen tiiviiksi kaupunkikeskustaksi. Rauman rakennettu kaupunkialue alkoi laajentua Vanhan Rauman ulkopuolelle vasta 1900-luvun alussa ja Vanha Rauma on edelleen kaupungin sykkivä sydän. Kapeat kadut noudattavat keskiajalta peräisin olevia linjoja ja niitä reunustavat vanhimmilta osiltaan jo 1700-luvulla rakennetut talot. Rakennuskanta on syntynyt vuosisatojen aikana ja se muodostaa nykyisin erilaisia historiallisia kerroksia. Rakennuskantaa leimaa 1890-luvun purjelaivakauden suuruuden aika. Moni pääkatujen rakennus sai tuolloin koristeellisen uusrenessanssityylisen julkisivun.
Rauman toiminnallinen keskus on Kauppatori ja
sen lähistön liikekadut.
Niiden varsilla on parisataa kauppaa, viehättäviä ravintoloita, kahviloita ja taiteilijoiden työhuoneita.
Alueelta löytyy kolme kulttuurihistoriallista museokohdetta sekä Rauman taidemuseo. Puutaloidyllin lisäksi Vanhaa Raumaan kuuluu kiinteästi myöhäiskeskiajalla rakennettu Pyhän Ristin kivikirkko.
Se on entinen fransiskaaniluostarin kirkko, jonka kuorissa on näyttäviä keskiaikaisia maalauksia.
Vanha Rauma merkittiin maailmanperintöluetteloon 1991. Vanha Rauma
on rakennushistoriallinen kokonaisuus, jonka autenttisuus perustuu hyvin säilyneeseen historialliseen rakennuskantaan, osittain keskiajalta peräisin olevaan katuverkostoon sekä elävään yhdyskuntaan, jossa asuminen, liikeelämä ja työnteko lomittuvat toisiinsa.
Vanhan Rauman talot ovat saaneet nykyisen muotonsa vähitellen lisä- ja muutosrakentamisen tuloksena. Paritupaa on jatkettu kamareilla, kuisteja
ja huoneita on lisätty pihan puolelle. Julkisivuiltaan muutamissa taloissa on säilynyt 1700-luvulle viittaava pystylaudoitus ja joissakin on jäljellä 1820- ja 1830-lukujen leveä empirelaudoitus. Useimmat rakennukset ovat saaneet nykyisen uusrenessanssityylisen ulkoasunsa 1890-luvulla, kun Rauman purjelaivamerenkulun kukoistus toi kaupunkiin varoja.
Vanha Rauma artikkelit
Unescon maailmanperintökohde Vanha Rauma vietti 30-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2021. Vanha Rauma hyväksyttiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin säilyneestä vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista.