UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Wähä-Klöövi kuului vuonna 1800 räätäli Samuel Roosille. Hänellä oli myös vähän peltoa, mutta hän oli köyhä.

Muutospiirustukset

Vanhin muutospiirustus on vuodelta 1894 ja sen on laatinut John Fred. Lindegren. Kadunvarsirakennukseen, joka oli keskeissalipohjainen, tehtiin pihan puolelle keittiösiipi, johon keittiön lisäksi tuli sisäänkäynti. Rakennuksen toinen sisäänkäynti tapahtui sen toisen päätyhuoneen kohdalta olevan kuistin kautta. Toinen päätyhuoneista oli eteinen, toinen kamari. Salin toisella puolella olevat kamarit yhdistettiin tässä vaiheessa purkamalla pois väliseinä. Tontin itälaidalla oli leivintuparakennus, jossa oli tupa, kamari ja eteinen.

Tontin etelärajalla olevassa ulkorakennuksessa oli navetta, talli, rehulato ja halkovaja sekä rakennuksen kyljessä erillisenä pieni pulpettikattoinen käymälä. Tontilla oli lisäksi aitta.

Vuonna 1919 tehtiin silloin Pekka Peltolan omistaman rakennuksen saliin ikkunoiden paikalle liikkeen sisäänkäynti ja korkea, kapea näyteikkuna. Vuonna 1922 laajennettiin rakennusta pihan puolelta yhdellä asuinhuoneella ja tiiliseinäisellä sisäänkäyntiosalla.

Vuonna 1965 tehtiin rakennukseen liiketiloja. Kaikki vanhat väliseinät purettiin lukuun ottamatta entisen keittiön seinää, joka jäi erottamaan liiketilasta varastoa, johon tuli lisäksi pieni WC ja kattilahuone. Kaikki uunit purettiin lämmitysjärjestelmän muuttuessa. Edellisten muutosten seurauksena oli rakennuksen pihan puolelle tullut huoneen ja eteisosan käsittävä laajennus. Ison kamarin keittiön puoleisesta päästä oli erotettu kylpyhuone. Kaikki nämä tilat liitettiin nyt suureen myymälähuoneeseen. Katujulkisivun neljä nelijakoista ja klassistisesti vuorilaudoitettua ikkunaa saivat väistyä kolmen ison näyteikkunan ja katusisäänkäynnin tieltä.

Vuonna 1981 tehtiin kahvila-konditoriamyymälä. Muutossuunnitelmat laati arkkitehti Jukka Koivula.

Nykytilanne

Nykytilanne
Kadunvarsirakennus
Pitkänurkkainen rakennus, uusrenessanssivuoraus, aumakatto, näyteikkunat. Isot näyteikkunat 1965, jolloin rakennus muuttui asunnosta liiketilaksi, entistäviä ja sopeuttavia muutoksia 1980-luvulla (Jukka Koivula)

Piharakennus
Pitkänurkkainen rakennus, alun perin leivintupa, peiterimavuoraus

Portti
Vanhan tyylinen portti 1980-luvulta (Jukka Koivula).

Lyhytnurkkainen asuinrakennus, rakennettu kolmessa vaiheessa vuosina 1839 -1847, uusrenessanssivuoraus vuodelta 1902 (Arvi Forsman), pihajulkisivussa uurrettu vaakalaudoitus, aumakatto, näyteikkunat vuodelta 1962. Pitkänurkkainen lomalaudoitettu ulkorakennus.