UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1756 omistajana oli Yrjänä Lind. Vuonna 1800 tontin omistivat entisen suojelusmiehen leski Leena Nylund ja entinen tullikirjuri Jöran Lind. Lindillä oli vähän peltoa, ruoka-aitta ja riihi.

Palovakuutukset ja muutospiirustukset

Naapuritontin palovakuutuksesta selviää, että tontilla oli 1860-luvulla asuinrakennus Anundilankadun puolella ja ulkorakennus suunnilleen nykyisellä paikallaan.

Vuonna 1895 asuinrakennus sai uusrenessanssilaudoituksen ja ulkorakennuksen tiloja muutettiin siten, että tallin paikalle tuli käymälä ja tarha ja entinen iso makasiiniosa jaettiin talliksi ja makasiiniksi. Navetta pysyi vanhalla paikallaan. Suunnitelmaan kuului myös portti. Myöhemmin, vuosina 1903 ja 1904 ulkorakennusta laajennettiin siipiosalla.  Vuonna 1911 siipi korvattiin entistä leveämmällä osalla. Vuonna 1914 asuinrakennusta laajennettiin pihan puolelta kuistilla. Vuonna 1938 porttia lähinnä oleva kamari muutettiin keittiöksi, johon tuli oma sisäänkäynti. Huone oli tämän jälkeen helppo vuokrata erillisenä asuntona.

Vuodelta 1914 on Arvi Leikarin tekemä muutospiirustus. Siitä selviää, että rakennuksessa oli ollut rakennuksen rungon levyinen keittiö keskellä ja sen molemmin puolin huoneet sekä keittiön edessä kulmistaan viistetty kuisti.  Pihan puolelle tehtiin yksi huone laajennukseksi. Rakennuksen kulmaan tuli uusi kuisti, jonka muodossa oli samoja piirteitä kuin vanhassakin kuistissa.

Vuonna 1981 tehtiin muutoksia, joissa tilat yhdistettiin yhdeksi huoneistoksi ja asuntoon rakennettiin kylpyhuone.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus 1800-luvun alusta, uusrenessanssivuoraus 1895, pihan puolen laajennus ja kuisti vuonna 1914 (Arvi Leikari), satulakatto

Ulkorakennus
Vuorattu ulkorakennus1800-luvun puolivälistä

Portti
Anundilankadun puolella on uusittu John F. Lindegrenin 1895 suunnitteleman kaltaiseksi.