UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontin omisti suojelusmies Hinr. Lundberg. Hän oli köyhä.

Muutospiirustukset

Vähä-Vuorlan rakennuksista on muutospiirustus vuodelta 1889. Silloin tontin rakennukset muodostivat vinkkelin tontin itä- ja pohjoislaidoille. Isomalminkadun päässä oli paritupapohjainen asuinosa. Keskimmäinen huone oli keittiö, jossa oli leivinuuni. Sen molemmin puolin olivat huoneet, joista toinen kuitenkin oli hieman kapeampi kuin toinen, joten huoneet olivat ilmeisesti eri-ikäisiä. Ennen muutosta rakennus jatkui kapeammalla osalla, joka ilmeisesti sisälsi ulkorakennuksen tiloja. Tontin pohjoisrajalla olevassa ulkorakennussiivessä oli navetta, talli ja vaja. Uudistuksessa koko tontin itäsivun siivestä tuli yhtä leveä kuin kadun puolen päädyn kaksi huonetta oli ollut. Levitettyyn osaan tuli huoneen ja keittiön asunto sekä makasiini. Mielenkiintoista on, että uuden keittiön tulisijan yhteyteen tehtiin saunan uuni. Molempien asuntojen eteen rakennettiin lautakuistit. Rakennus sai pystylaudoituksen ja klassistisvaikutteiset ikkunanlistoitukset. Ulkorakennusta jatkettiin käymälällä.

Vuonna 1951 purettiin tontin pohjoisrajalla ollut ulkorakennussiipi ja pohjoisosan itäkulmaan tehtiin uusi sementtitiilinen, pulpettikattoinen ulkorakennus. Siihen tuli sauna, varasto ja käymälä.

Vuonna 1982 tehtiin muutoksia asuinrakennuksessa. Tilat yhdistettiin yhdeksi huoneistoksi, kuistit lämpöeristettiin ja rakennukseen tehtiin kylpyhuone. Keittiön varustusta uusittiin ja toisesta keittiöstä tuli asunnon apukeittiö. Lämmitysuunit säilyivät. Rakennuksen pohjoispäähän tuli autotalli. Taloon tehtiin uusi korkea portti. Vuonna 1999 oltiin taas tekemässä muutoksia. Apukeittiötä oltiin siirtämässä toiselle kuisteista ja edellisen suunnitelman apukeittiöstä tuli eteinen. Kylmän autovajan paikalle haluttiin tehdä lämmin huone. Sen ja viereisen huoneen yläpuolelle suunniteltiin käyttötiloja.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, peiterimavuoraus, satulakatto. Ilme vuoden 1889 suunnitelman mukainen.

Ulkorakennus
Ulkorakennus kalkki-hiekkatiilestä vuodelta 1951

Portti ja aita
Tehty vanhaa mallia soveltaen.