UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontin omisti suojelusmies Joh. Flodman.

Muutospiirustukset

Vuonna 1936 tehtiin Wiislan rakennuksessa muutoksia, joilla siihen saatiin kaksi erillistä hellahuonetta. Seuraavat muutospiirustukset ovat vuodelta 1966. Silloin tehtiin muutoksia sekä talossa olleessa liikehuoneistossa että asunto-osassa. Rakennuksessa oli kaksi asuntoa, joissa kummassakin oli kaksi huonetta ja keittiö. Taloon tuli keskuslämmitys, joten uunit joutivat pois, samoin puuhellat purettiin. Toiseen asuntoon tuli myös ammeellinen kylpyhuone. WC oli asunnoissa ollut ennenkin, mutta niiden paikkaa vaihdettiin asuinhuoneen nurkassa olevasta komerosta eteisen komeroon. Liikehuoneistoon tehtiin vaatimusten mukaiset jäähdytystilat ym. Näyteikkunoiden ja ovien paikkoja myös muutettiin hieman. Rakennuksen pihanpuolen ikkunat pysyivät kuusiruutuisina ja kadun puolen ikkunat kaksijakoisina. Entisen pitkän ulkorakennuksen paikalle tehtiin matala autotalli.

Vuonna 1973 muutettiin ulkorakennusta, joka oli pulpettikattoinen, ja sijaitsi seläkkäin naapurin ulkorakennuksen kanssa. Rakennuksessa oli ollut autovajoja neljää autoa varten. Yksi vajoista muutettiin saunaksi.

Nykytilanne

Lyhytnurkk

Asuinrakennus
Asuin- ja liikerakennus, jossa oli ollut elintarvikeliike. Länsisiipi pitkänurkkainen, eteläsiipi lyhytnurkkainen ja myöhäisempi, peiterimavuoraus, kaksiruutuiset ikkunat, ja eteläpäässä näyteikkunat vuodelta 1966, satulakatto

Ulkorakennus
Pystylaudoitettu ulkorakennus, harjakatto

Portti
Säleportin matalanmallinen sovellutus.