UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Wälkklän talon omisti vuonna 1756 Långström-niminen henkilö ja vuonna 1800 porvari Daniel Frimodig. Hänellä oli runsas tynnyrinala peltoa, kaksi ranta-aittaa ja laivanosuus.

Muutospiirustukset

Vähämalminkadun puoleisesta asuinrakennuksesta on muutospiirustus vuodelta 1912. Sen laati Maurus Isaksson. Rakennus oli pieni, siinä oli huone, eteinen ja keittiö. Rakennuksen vieressä oli pieni, matala hirsirakennus ja sen vieressä toinen pieni ja yksi vähän isompi rakennus. Asuinrakennusta korotettiin. Julkisivusta tuli vaakalaudoitettu ja ikkunoiden kehyksistä vaatimattomasti uusrenessanssi- ja jugendvaikutteiset. Ikkunat olivat kuusiruutuiset. Katto oli osittain aumattu. Tontin portti ja aita olivat perinteiset, korkeat, melko yksinkertaiset. Umpiportin yläosan laudoitus oli vaaka-alaosan pystysuuntainen. Käyntiportti oli käsitelty samalla tavalla. Aidassa oli ylä- ja alalista sekä keskellä oleva vaakalista.

Vuonna 1936 rakennukset kunnostettiin perusteellisesti ja ne saivat myös laajennusosia.  Isomalminkadun puoleinen rakennus kasvoi koko tontin mittaiseksi. Siihen tuli nyt asuintiloja kaksi huonetta ja keittiö sekä kaksi eteistä. Rakennuksen viisto kulma käytettiin keittiön komeroille. Ulkorakennuksen tilat, käymälät ja puusuojat tulivat riviin, joka oli rakennettu yhteen asuinrakennuksen kanssa. Jotta puusuojiin olisi päästy, tehtiin erillinen, ikkunallinen rakennuksen levyinen käytävä. Ulkorakennusosassa oli tiilinen seinä naapuritonttia vasten. Asuinrakennusrivin ulkoasu muuttui nykyiseksi: rakennus sai peiterimalaudoitetut julkisivut ja leveät yhdeksänruutuiset ikkunat. Toiseen asuinrakennukseen tehtiin lisänä viisto osa, jossa oli eteinen ja hellahuone. Suunnitelman laati Kaino Kari.

Vuonna 1951 liitettiin osa ulkorakennussiivestä asunnon Isomalminkadun puoleisen rakennuksen asunnon makuuhuoneeksi. Kolmen huoneen ja keittiön asuntoon tuli myös WC. Vuonna 1973 muutettiin pihasiiven puusuoja ja käymälä saunaksi. Eteläpitkäkadun puoleisen rakennuksen tilat muutettiin kahden huoneen ja keittiön asunnoksi.  Samalla asuntoon tehtiin WC. Vuonna 1975 haluttiin saunatiloja muuttaa ja asunnoista purkaa vanhoja tulisijoja.

Vuonna 1980 korjattiin ja muutettiin molempien rakennusten tiloja. Isomalminkadun puoleiseen rakennukseen kolmen huoneen ja keittiön tiloja järjestettiin pesu-, keittiö ja eteistilojen osalta uudelleen. Entisen saunan paikalle tuli autokatos. Eteläpitkäkadun varren asuinrakennuksesta tuli saunan takkahuone. Tontille tehtiin uusi komea portti.

Nykytilanne

Vähämalminkadun suuntainen asuinrakennus
Nykyasultaan vuodelta 1936 (Kaino Kari), jolloin rakennusta jatkettiin ja korotettiin, peiterimavuoraus

Eteläpitkäkadun suuntainen asuinrakennus
Ilmeisesti 1870-luvulta, peiterima- ja vaakalaudoitus

Ulkorakennus
Sementtitiilestä

Portti ja aita
Uudet, 1980-luvun alusta.