UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Omistajana vuonna 1800 oli seppä Gustaf Grundström, jolla oli myös vähän peltoa.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1885 olevan muutospiirustuksen mukaan tontilla on Vanhankirkonkadun puolella kaksikerroksinen asuinrakennus, jossa on läpikuljettava porttikäytävä sekä sen kanssa yhteen rakennettu tuvan, varastohuoneen sekä lautaeteisen käsittävä toinen asuinrakennus. Tämän rakennuksen kanssa on yhteen rakennettuna hirsinen ulkorakennus, jossa oli navetta, talli, lato sekä kaksi vajaa. Lisäksi tontin sisäosassa on pieni lautavaja. Hirsinen ulkorakennus oli tarkoitus korjata perusteellisesti, kangeta maan sisään painuneet alimmat hirsikerrat ylös ja varustaa rakennus kivijalalla, jota sillä ei aiemmin vielä ollutkaan. Vaihtaa tai paikata lahonneet hirret sekä korottaa koko rakennusta osaksi hirrellä osaksi laudalla. Sekä asuin että ulkorakennusrivi katettiin uudella yhtenäisellä katolla, sillä myös asuinrakennuksen lautakatto oli lahonnut. Rakennuksen korkeus oli ollut vajoamisen vuoksi enää 6,5 jalkaa, mutta korjauksen jälkeen korkeutta räystäälle olisi 11 jalkaa.

Vuonna 1905 tehtiin tontin rakennuksissa muutoksia. Ulkorakennusosa korvattiin uudella, asuinrakennusosan rungon levyisellä uudisosalla, johon tuli yksi erillinen asuinhuone, yksi hirsinen karjasuoja sekä kolme vajaa. Rakennukseen liittyi myös erillinen käymäläosa. Muutoksen yhteydessä vaihdettiin myös leivinuunin paikkaa huoneesta toiseen. Tontilla ollut erillinen aitta purettiin.

Vuonna 1937 tuli kaksikerroksiseen osaan lisää asuntoja. Alakerrassa muutettiin yksi kaakeliuuni lämmitysuuniksi, jossa oli myös keittomahdollisuus. Yläkerrassa oli entuudestaan yksi hellahuone, mutta nyt muurattiin toisen pienen huoneen kaakeliuunin kylkeen keittopaikka, joka oli luultavasti kamiina.

Vuonna 1978 tehtiin kaksikerroksisen rakennuksen alakerran tiloihin sauna, johon kuuluivat löylyhuone, pesuhuone, pukuhuone ja saunatupa.

Nykytilanne

Asuinrakennus kadun varressa:
Kaksikerroksinen pitkänurkkainen asuinrakennus, peiterimavuoraus, kaarifriisi, seiniä korotettu nykyistä satulakattoa tehtäessä. Rakennettu ilmeisesti vuonna 1806. Se on kaksikerroksisen rakennustyypin harvoja säilyneitä esimerkkejä Raumalla

Pihan puolen asuinrakennus:
Pitkä- ja lyhytnurkkainen asuinrakennus, vaakalaudoitus

Ulkorakennus:
Ulkorakennus laudasta

Portti:
Asuinrakennuksen länsipäässä läpikuljettava portti.