UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1756 tontti kulki Heikkalan nimellä ja sen omisti Andres Sorander. Vuonna 1800 tontti oli nimeltään Perttula, ja sen omisti entisen värjärin leski Liisa Enblom. Hänellä oli tynnyrinala peltoa ja puolikas riihtä, mutta hän oli köyhä.

Muutospiirustukset

Arvi Forsmanin laatima muutospiirustus on vuodelta 1901. Se koskee joen varressa olevaa asuinrakennusta. Rakennuksessa on kolme huoneistoa: yhdessä kaksi huonetta ja keittiö, toisessa kolme pientä huonetta ja eteinen, mutta ei keittiötä, ja kolmannessa pakaritupa ja huone. Pakarituvan eteen tehtiin nyt uusi kuisti. Muiden kahden huoneiston sisäänkäynnin edessä sellainen on jo ollut. Rakennusta korotettiin ullakko-osuudella ja se sai julkisivun, joka on säästeliäästi uusrenessanssihenkinen. Rakennus on pystylaudoitettu ja seinää jäsennöivät sileät pilasterit sekä vaakalista seinän alaosassa ja toinen erottamassa ullakkokerrosta. Nelijakoisten ikkunoiden vuorilaudoitus on yksinkertainen, mutta keskiosan korostus antaa viitteen vaativampien vuorausten lilja-aiheesta. Ullakon ikkunat ovat kaksiruutuiset.

Vuonna 1908 tehtiin ulkorakennukseen uusi käymäläosa sekä yksi lautavaja lisää. Rakennuksessa oli myös talli ja navetta. Vuodelta 1913 on Arvi Leikarin laatima muutospiirustus. Joenvarsirakennuksessa haluttiin tehdä keittiö asuntoon, jossa aikaisemmin oli vain kolme pientä huonetta. Keittiö erotettiin keskimmäisestä huoneesta, josta osa jäi eteiseksi. Samassa yhteydessä jatkettiin ulkorakennusta, joen puoleisesta päästä, lautavajalla.

Vuonna 1958 tehtiin joenvarsirakennukseen keskuslämmitys. Kattilahuone saatiin sijoitettua rakennuksen alle kellarikerrokseen. Huoneista häviävät tulisijat, lukuun ottamatta rakennuksen kahden keittiön puuhelloja. Toiseen asuntoon tuli keittiön ja eteishallin lisäksi kaksi ja toiseen kolme peräkkäistä huonetta. Rakennuksen kaikki kolme kuistia purettiin.

Vuonna 1928 rakennettiin Perttlan ja Vähä-Tasalan tonteille viistoon suuri kivinen autohalli ja korjaamorakennus. Sen alta purettiin iso ulkorakennus molemmilta tonteilta. Uusi ulkorakennus tehtiin kulmittain asuinrakennuksen kanssa. Se oli pulpettikattoinen ja siihen tuli käymälä ja puusuojia.

Vuonna1978 uudistettiin asuntojen tiloja. Sisälle tehtiin mm. sauna.

Nykytilanne

Joen varressa oleva asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, peiterimavuoraus ja myöhäisempi pystylaudoitus, satulakatto, ulkoasu Arvi Forsman 1901

Ulkorakennus
Varastorakennus sementtitiilestä.