UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Esi-Puandi kuului vuonna 1756 Hambergille ja vuonna 1800 entiselle porvari Hinr. Tibianderille. Lisäksi talossa asui loinen Rebekka.

Muutospiirustukset

Vanhin muutospiirustus on vuodelta 1893. Siitä ilmenee, että tontilla on asuinrakennus Kiviniemenkadun varrella ja toinen asuinrakennus tontin pohjoisrajalla, pääty Kiviniemenkadulle päin. Tontin luoteiskulmaan oltiin rakentamassa ulkorakennusta, johon tuli hirsiset navetta ja talli, niiden väliin käymälä ja siiveksi tontin länsirajalle laudasta tehdyt navetan eteinen ja kärrysuoja.

Vuodelta 1901 on Arvi Forsmanin laatima muutospiirustus. Muutos koskee kadun varressa olevan asuinrakennuksen ulko-asua. Rakennus sai peiterimalaudoituksen ja nelijakoisten ikkunoiden ympärille tuli kolmiopäätyyn päättyvä vuorilaudoitus. Kolmion keskellä on pieni kukkakiemura.

Vuonna 1921 haluttiin tontin pohjoisrajalla olevan asuinrakennuksen kadun puoleiseen päätyyn tehdä liikehuoneiston ovi ja näyteikkuna. Piirustuksesta selviää, että pääty on saanut samanlaisen vuorilaudoituksen kuin kadun suuntainenkin rakennus.

Vuonna 1977 kadun varren rakennus kunnostettiin yhden perheen käyttöön. Siihen tuli kolmen huoneen, keittiön ja kylpyhuoneen asunto, jonka pinta-ala on 64,5 m2. Tontille rakennettiin uusi ulkorakennus vanhan paikalle vuonna 1982. Siihen tuli sauna ja varastotiloja. Toinen asuinrakennus kunnostettiin 1980 luvulla kadunvarsirakennuksen lisätiloiksi.

Nykytilanne

Kiviniemenkadun varren rakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, peiterimavuoraus, aumakatto. Rakennusten ulkoasu noudattelee Arvi Forsmanin suunnitelmaa vuodelta 1901.

Länsikadun puoleinen asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, peiterimavuoraus, satulakatto

Ulkorakennus
Uudisrakennus 1980-luvulta

Portti
Vanhaan malliin tehty uusi portti 1989.