UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Tontti kuului 1756 Maria Köntille. Vuonna 1800 oli omistajana suojelusmies Paavali Lindstén, joka oli köyhä.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1904 on Arvi Leikarin laatima muutospiirustus. Kadun varrella oli pieni asuinrakennus, jossa ennen muutosta oli ollut kolme pientä huonetta ja kuisti. Nyt rakennusta laajennettiin pihan puolelta keittiöllä, kamarilla ja eteisellä. Kaksi aikaisemmista huoneista yhdistettiin. Tontin pohjoislaidalla oli toinen asuinrakennus. Siinä oli pakaritupa ja kaksi huonetta. Nyt leivintuvan paikkaa muutettiin, ja entinen tupa jaettiin kahdeksi huoneeksi. Vanha ulkorakennus oli neliöpohjainen, luultavasti aitta. Nyt se korvattiin rakennuksella, jossa oli yksi hirsinen karjasuoja, lautavaja ja käymälä. Asuinrakennus sai muutoksessa kolmijakoisen hillityn uusrenessanssivuorauksen. Katusivulle tuli myös uusi portti, jonka yläosa on säleikköä.

Vuonna 1906 oli tarkoitus uusia ulkorakennusta. Vuonna 1911 haluttiin leivintuparakennukseen tehdä keittiö, jotta rakennukseen saataisiin toinen asunto. Mahdollisesti suunnitelma jäi toteutumatta, sillä siitä ei ole jälkeä enää seuraavassa suunnitelmassa. Leivintuparakennukseen haluttiin nyt tehdä entistä isompi leivinuuni, jolloin siitä tuli leipomo. Päätykamarista tuli myymälä. Asuinrakennukseen suunniteltiin kuistia, joka ilmeisesti jäi tekemättä. Vuonna 1935 tehtiin rakennuksen sivulle uusi sisäänkäynti. Kadun varren kaksi huonetta palvelisivat ruokasaleina. Vuonna 1939 haluttiin purkaa piharakennuksen leivinuuni ja leipomohuone jakaa keittiöksi ja kamariksi.

Vuosina 1952 ja 1953 kadunvarren rakennusta uusittiin perusteellisesti. Paikalle tuli ajankohdan tyypillinen omakotitalo, jonka pääty on kadulle. Seinät on laudoitettu kapealla vaakalaudoituksella, ikkunat ovat kaksijakoisia matalia standardi-ikkunoita. Katusivussa on näyteikkuna vaatturinliikettä varten. Rakennuksessa on myös asunto, ja ullakkokerroskin on käytetty makuuhuoneiksi. Sauna ja kattilahuone sekä varastot ovat kellarikerroksessa. Tontin toinen vanha asuinrakennus purettiin. Ulkorakennuksena on pieni kivinen rakennus tontin perällä. Sitä on valmistauduttu laajentamaan myöhemmin.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Asuin- ja liikerakennus, peiterimavuoraus, satulakatto. Rakennuksen nykyinen ulkonäkö on peräisin muutoksesta vuodelta 1953, jolloin rakennus muutettiin ajanmukaiseen asuun (Kaino Kari)

Ulkorakennus
Autotalli

Ulkorakennus
Rapattu tiilinen ulkorakennus.