UNESCOn maailmanperintökohteet

Palovakuutukset

Palovakuutuksen otti vuonna 1871 merimies M. Gröndahl. Tontin kolmesta rakennuksesta yksi oli vinkkelirakennus, joka sijaitsi joen varressa, tontin itälaidalla. Toinen rakennus sijaitsi myös tontin itärajalla. Ulkorakennus seurasi tontin viistoa länsirajaa.

Joen puoleinen rakennus oli asuinrakennus, joka oli tehty vuonna 1866 uudesta hirrestä. Rakennus oli maalattu punaisella vesimaalilla ja siinä oli lautakatto, neljä huonetta: eteinen, kaksi salia, kamari ja kuisti. Kaakeliuuneja oli kolme. Toinen asuinrakennus oli samoin rakennettu vuonna 1866 uudesta puutavarasta ja punamullalla maalattu sekä lautakattoinen. Tässä rakennuksessa oli myös neljä huonetta: eteinen, leivintupa, kamari ja sali sekä kuisti. Rakennuksessa oli kaksi kaakeliuunia ja leivinuuni ja rautahella.

Ulkorakennus oli tehty 1869. Se oli laudoitettu ja punamullalla maalattu, katto oli lautaa. Rakennuksessa oli navetta, talli, käymälä ja lantala sekä ullakollinen makasiini. Lisäksi vakuutettiin portti ja punamullalla maalattu aita.

Vuonna 1890 tehtiin uusi vakuutuskirja. Talon omistaja oli sama, mutta Matts Gröndahlin titteliksi ilmoitettiin nyt meriliikkeenharjoittaja. Rakennuksia oli laajennettu. Joenpuoleinen rakennus oli nyt melkein koko tontin etelärajan mittainen ja siihen liittyi iso kuisti vinkkelirakennuksen kulmassa. Pohjoispuolen asuinrakennuskin oli kasvanut vinkkeliksi, lisäksi sen ja ulkorakennuksen väliin oli tehty ulkorakennus lisää.

Joenpuolen asuinrakennus oli nyt laudoitettu ja maalattu öljymaalilla. Katto oli huopaa, mutta sen alla oli osaksi vanha pärekatto alustana. Rakennuksessa on seitsemän asuinhuonetta, kaksi keittiötä, neljä tampuria niihin kuuluvine ovineen ja ikkunoineen. Kaakeliuuneja on seitsemän, lisäksi kaksi keittiön liettä, joissa on hella sekä leivintuvan muuri. Laajennuksessa rakennukseen tulleet uudet tilat ovat neljä asuinhuonetta, kaksi keittiötä, leivintupa, kolme tampuria ja veranta.

Myös toinen asuinrakennus on nyt laudoitettu ja maalattu öljymaalilla. Huopakaton alla on tässäkin vanha pärekatto. Rakennuksessa on kaksi salia, kamari, keittiö sekä kaksi tampuria niihin kuuluvine ovineen ja ikkunoineen. Tulisijoja on neljä kaakeliuunia ja keittiön liesi, jossa on hella. Edellisen vakuutuksen ottamisen jälkeen oli tehty lisää keittiö ja tampurit. Lisäksi entiset huoneet oli sisustettu ajanmukaiseen kuntoon. Molempien rakennusten laudoittaminen ja uudet katot olivat myös parannuksia.

Myös tontin länsirajalla olevaa ulkorakennusta oli laajennettu. Siinä oli nyt navetta, talli parvineen, kaksi makasiinia, puuvaja ja rakennuksen alla holvattu kivikellari. Uusi ulkorakennus oli tehty vuonna 1884. Se oli lautaa, sekoitusvärillä maalattu ja katettu päreellä. Rakennus käsitti kaksi käymälää, sontasäiliön ja vaunuvajan. Lisäksi vakuutettiin ajo- ja käyntiportti.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1897 on muutospiirustus, joka koskee joen rannassa olevaa rakennusta. Tontilla on lisäksi toinen rakennus, joka kiertää hevosenkenkänä tontin länsi-, pohjois- ja itärajaa. Rakennuksen joen suuntaisessa runko-osassa oli 11 huonetilaa, joista kaksi oli keittiöitä. Itärajalla olevassa siivessä oli yksi iso huone ja rungon ja siiven välisessä kulmassa suuri lautarakenteinen veranta, joka jakautui useaan osaan. Yhteen niistä oltiin nyt suunnittelemassa keittiön hellaa.

Tontilla tehtiin muutoksia vuonna 1934. Joen rannassa olevan asuinrakennuksen länsipäähän muodostettiin asunto, jossa on huone ja keittiö sekä WC. Paikalla on aikaisemmin ollut pakaritupa sekä keittiö ja pieni kamari.

Vuonna 1960 tehtiin jälleen muutoksia. Talossa siirryttiin keskuslämmitykseen ja ulkorakennukseen rakennettiin kattilahuone. Saman ulkorakennuksen kiviosassa on sauna ja autotalli. Myös huoneistojen sisällä tehtiin muutoksia. Joitakin lämmitysuuneja poistettiin ja yhteen seinään avattiin isompi aukko tilojen yhdistämiseksi. Keittiöiden puuhellat eivät katoa. Vaikka kiinteistössä on sauna, on asunnoista suurimmassa myös ammeellinen kylpyhuone. Suurimman asunnon alle tehdään vielä ruokakellari.

Vuosina 1980 ja 1984 tehtiin muutoksia, joissa asuntojen keskinäistä huonejakoa muutettiin ja pesutiloja uusittiin.

Nykytilanne

Joenvarsirakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus vuodelta 1866, peiterimavuoraus, aumakatto

Pohjoisen puoleinen rakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus vuodelta 1866, peiterimavuoraus, aumakatto

Ulkorakennus
Ulkorakennus tiilestä

Portti
Uusi portti tehty 1997 mukaillen paikalla ennen olleen portin mallia.